nieuws

Recordwinst PetroChina valt toch tegen

Publicatie

20 mrt 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

BEIJING – De Chinese oliemaatschappij PetroChina heeft vorig jaar een recordwinst behaald van 133,4 miljard yuan (13,5 miljard euro). Dat is 28 procent meer dan een jaar eerder. De winststijging is voornamelijk te danken aan de gestegen olie- en gasprijzen en een toegenomen vraag. Dat maakte het bedrijf maandag bekend.
De winst viel analisten niettemin tegen. Zij gingen in doorsnee uit van een nettowinst van 138 miljard yuan. De omzet steeg met 39 procent tot 552,2 miljard yuan miljard (56,1 miljard euro). PetroChina is de grootste oliemaatschappij van China. Het concern kreeg in 2000 een notering aan de effectenbeurs in Hongkong.
Chinese oliemaatschappijen struinen de wereld af op zoek naar olie. Zo kocht PetroChina vorig jaar samen met het moederbedrijf China National Petroleum de branchegenoot PetroKazakhstan voor 4,18 miljard dollar. Het is ook in gesprekken gewikkeld met het Russische staatsolieconcern Rosneft. Naar verwachting stijgt de dagelijkse olieconsumptie in China dit jaar met 5,9 procent tot bijna zeven miljoen vaten, aldus cijfers van het energiebureau IEA.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.