nieuws

Rotterdam wil havens clusteren

Publicatie

3 mrt 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

TERNEUZEN – Het bestuur van de Rotterdamse haven wil alle andere zeehavens in Zuidwest-Nederland inlijven en bundelen tot één wereldhaven die concurreert met Hamburg en Antwerpen. Dat zei Roelf de Boer, voormalig minister van Economische Zaken in het kabinet Balkenende I en voorzitter van de havens-ondernemersvereniging in Rotterdam gisteren tijdens een conferentie van havenbaronnen in het Scheldetheater in Terneuzen. De Boer noemde de Zeeuwse havens in Vlissingen en Terneuzen (Zeeland Seaports) ‘een muis’ en de haven van Rotterdam ‘een olifant’. 
Hij wil niet alleen de Zeeuwse zeehavens inlijven, maar ook die in Moerdijk. 'De samenwerking tussen de havens in Zuidwest-Nederland is onontkoombaar en volstrekt logisch. En omdat Rotterdam in deze samenwerking gewoon het krachtigste is, de grootste en de sterkste ligt het voor de hand dat Rotterdam de leiding in dit nieuwe cluster neemt. En binnen vijf tot tien jaar kan dat slagen als de bestuurders in Zeeland en Noord-Brabant erin slagen om uit te stijgen boven hun eigen lokale positie en groter te denken', aldus De Boer.
'Dit is geen Rotterdamse arrogantie, maar daadkracht. Aanpakken', zo typeerde de Terneuzense burgemeester J. Lonink het optreden van de Rotterdammer. De toekomst van de Zeeuwse zeehavens Zeeland als die zelfstandig blijven staat er niet best voor, voerden verschillende sprekers gisteren aan. Zeeland heeft een ‘magere voedingsbodem’ voor grote internationale bedrijven en als Zeeland Seaports binnen Europa en ook globaal wil blijven concurreren, moet het aansluiting zoeken bij de buren, stelde J. de Vet, economisch onderzoeker van het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie. 'In deze tijd gaat het voor Zeeland niet meer om het binnenhalen van nieuwe bedrijven, maar om het vasthouden van de bestaande bedrijven. De bereidheid bij bedrijven om te verhuizen naar andere regio’s is enorm toegenomen. Zeeland is zelf niet zo vitaal blijkt uit mijn onderzoek, maar de buren zijn dat wel, daar moet Zeeland van profiteren', aldus De Vet. Hij noemde niet de namen van Antwerpen en Rotterdam maar zei dat de toekomst voor Zeeland ligt onder meer ligt in het deelnemen aan clusters van een aantal bedrijven. Petrochemische bedrijven moeten zich bovenregionaal en in Vlaanderen verenigen in een cluster, met de toeleveranciers en zakelijke dienstverleners erbij, maar ook valt te denken aan clusters van logistieke bedrijven en de auto-industrie.
De derde spreker, de Vlaming J. Stoop, de voorzitter van de Kamer van Koophandel Antwerpen-Maasland, deed een dringend beroep op alle andere havens in de delta om zich bij Antwerpen te voegen. 'Wij reiken u de hand' zei Stoop, 'om samen te werken in de gouden delta en één gebied te construeren dat nummer één in de wereld zou kunnen zijn. Laten we onze energie niet meer verbruiken in disputen tussen Vlaanderen en Nederland, maar samen deze groeimarkt op gaan.'

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.