nieuws

Rusland vraagt Shell te stoppen met Sakhalin-pijpleiding

Publicatie

8 apr 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – Het Sakhalin-project, waaraan Shell deelneemt, heeft te maken met de zoveelste tegenslag. Het Russische ministerie van natuurlijke hulpbronnen heeft Shell gevraagd te stoppen met de aanleg van een achthonderd kilometer lange pijpleiding op het eiland Sakhalin. Het ministerie liet gisteren een verklaring uitgaan dat de werkzaamheden modderstromen kunnen veroorzaken en daarmee een milieurisico vormen.
Het Financieele Dagblad schrijft dat Shell geen officiƫle reactie ontvangen zou hebben.
In 2003 leidde de werkzaamheden op Sachalin al tot kritiek. Plaatselijke milieugroepen stelden dat de pijpleiding, die duizend riviertjes en waterwegen doorkruist, de paringsgronden van de zalm verwoesten. 'We hebben toen een nieuw pakket aan de autoriteiten voorgelegd. Dat is goedgekeurd. De aanpak van "mud slide"-risico's maakte onderdeel uit van dat pakket', zegt de Shell-woordvoerder. Ook kreeg Shell kritiek op het project van milieubewegingen, die zagen dat de geplande pijpleiding het leefgebied van de grijze walvis zou verstoren. Er werd toen een andere route gekozen voor de leiding.
Shell investeert samen met twee Japanse partners twintig miljard dollar op Sakhalin. Vanaf 2008 moet het project leiden tot een productie van 155 duizend vaten olie per dag en 9,6 miljoen ton lng per jaar.
Vorig jaar moest Shell, dat een 55 procent-belang in de joint venture heeft, melden dat het project het dubbele zou gaan kosten dan de tien miljard dollar die beraamd was. Ook kan de productie pas in 2008 in plaats van in 2007 aanvangen. De Russische autoriteiten hebben bij herhaling laten weten niet blij te zijn met de overschrijdingen. Omdat Shell eerst zijn investeringen terug mag verdienen, duurt het langer voordat het Kremlin zijn eerste royalty's incasseert. Een mogelijk uitstel van de werkzaamheden wordt door waarnemers gezien als een drukmiddel om te komen tot een regeling waarbij de Russische staat eerder gaat profiteren van het megaproject.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.