nieuws

Rusland zet advocaat Chodorkovski het land uit

Publicatie

23 sep 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – Rusland heeft vrijdag de druk op het advocatenteam van de veroordeelde oliemagnaat Michail Chodorkovski opgevoerd. Een Canadese verdediger dreigt het land uitgezet te worden en drie collega's dreigen hun licenties te verliezen. De Canadese advocaat Robert Amsterdam moet volgens het Russische persbureau Ria Novosti vrijdag Rusland uit. Onbekenden in burgerkleding klopten donderdag aan bij de hotelkamer van de Canadees en namen diens paspoort mee, aldus een lid van Chodorkovski's verdedigingsteam. Later op de dag kreeg hij het terug, maar met een stempel dat Amsterdam Rusland binnen 24 uur moet verlaten. Het visum van de advocaat zou echter geldig zijn tot 2006.
De mannen wilden Amsterdam niet vertellen van welke overheidsdienst ze waren, aldus de woordvoerster. Aan het hotelpersoneel lieten ze echter identiteitskaarten van het ministerie van Binnenlandse Zaken zien. Het advocatenteam van Amsterdam tekent beroep aan tegen de uitzetting. De directeur van de Russische immigratiedienst ontkende echter dat Amsterdams visum is ingetrokken. Drie andere advocaten hebben zich moeten melden bij het ministerie van Justitie, vermoedelijk nadat een aanvraag was ingediend om hun licentie in te trekken. Wie die aanvraag heeft ingediend is niet bekend.
Een rechtbank wees donderdag het hoger beroep van de 42-jarige Rus tegen zijn gevangenisstraf van negen jaar af. Chodorkovski was in mei veroordeeld voor onder meer fraude en belastingontduiking. Wel verminderden de rechters de strafperiode met één jaar tot acht jaar.
Met de uitspraak kwam een einde aan de bezwaarprocedure van de oprichter en ex-topman van Russische olieconcern Yukos tegen zijn gevangenisstraf. Chodorkovski wilde in december meedoen met de tussentijdse verkiezingen voor het Russische parlement, de Doema.
Zolang zijn veroordeling niet was bevestigd, kon hij zich registreren voor deelname. Door de uitspraak van donderdag is hij nu uitgesloten.
Chodorkovski heeft altijd beweerd dat hij om politieke reden is opgesloten. De olietycoon had plannen om een politieke partij op te richten die tegen de regering van president Poetin is gekant. Om dat te voorkomen heeft het Kremlin hem op laten sluiten, zegt Chodorkovski.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.