Samenwerking Chili en Havenbedrijf Rotterdam voor groene waterstof

De Chileense minister van energie, Juan Carlos Jobet, en CEO Allard Castelein van Port of Rotterdam tekenden een samenwerkingsovereenkomst voor de import van groene waterstof. Het is de eerste overeenkomst met betrekking tot waterstof die het ministerie van energie met de Europese haven ondertekende.

De Europese Commissie ontwikkelt een breed Green Deal-programma die de uitstoot bij het gebruik en het betrekken van haar energie tot nul terugbrengt. De minister benadrukte dat ‘dit memorandum van overeenstemming een belangrijke stap is. De haven van Rotterdam is immers een energiepoort van Europa waar dertien procent van de Europese energie  het continent binnenkomt’.

De haven ondergaat een transformatie voor de transitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen. En versterkt zijn positie als waterstofknooppunt voor Noordwest-Europa. De haven bereidt nu zijn infrastructuur en distributienetwerk voor op de ontvangst van waterstof dat per schip vanuit alle delen van de wereld wordt aangevoerd. En voor de doorvoer van waterstof naar Europese buurlanden. De haven van Rotterdam beschouwt Chili als een belangrijke partner op het gebied van waterstof. Het land heeft goede omstandigheden voor hernieuwbare energiebronnen, een duidelijke visie en strategie rondom waterstof, een hoog technologische niveau en een goed ontwikkelde economie .

Goedkoopste waterstof

De minister gaf aan dat de overeenkomst deel uitmaakt van het plan tot samenwerking tussen de landen dat vraag en aanbod op internationaal niveau op elkaar afstemt. De samenwerking leidt tot bevordering van het gebruik van waterstof en het delen van informatie, kennis, goede praktijken en ervaringen . Daarnaast voeren Nederland en Chili formele gesprekken om samen projecten op te zetten die voor de partijen van wederzijds belang zijn.

Jobet: ‘Chili heeft enorme comparatieve voordelen bij de productie van groene waterstof die in onze nationale strategie zijn opgenomen. We willen in 2030 de goedkoopste groene waterstof ter wereld produceren en in 2040 tot de grootste drie exporteurs van groene waterstof behoren.’

Delen:
Author