nieuws

Shell gaat LNG leveren aan Mexico

Publicatie

4 dec 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

AMSTERDAM – Shell gaat vloeibaar gas leveren aan Mexico. De contractwaarde kan oplopen tot meer dan tien miljard dollar. Het gas wordt gewonnen in Australië en is bestemd voor de Noord-Amerikaanse markt, dat heeft een Shell -woordvoerder bevestigd tegenover Dow Jones Nieuwsdienst, aldus het Financieele Dagblad.
Vorige week schreef het vakblad Upstream dat het belang van Shell in de Gorgon joint venture kleiner wordt, doordat partners ChevronTexaco en ExxonMobil meer velden in het samenwerkingsverband onderbrengen. De bedrijven werken samen in de zogeheten Greater Gorgon Area bij Australië. Het gebied beslaat elf gasvelden. De samenwerking is gericht op het verlagen van de kosten en het versterken van de marketing van het project, dat LNG zal produceren voor markten in Azië en de westkust van de VS. Het gecombineerde aardgasveld bevat naar schatting 1300 miljard kubieke meter aan ontginbaar gas, en is daarmee een van de grootste in de wereld. Het Gorgon LNG-project gaat jaarlijks tien miljoen ton vloeibaar gas leveren.
Het contract dat Shell nu gesloten heeft, heeft een looptijd van twintig jaar. De Nederlands-Britse olie- en gasmaatschappij gaat vanaf 2010 2,5 miljoen ton vloeibaar gas leveren aan de LNG-terminal van Energia Costa Azul in het Mexicaanse Baja California. Shell heeft een belang van vijftig procent in Energia Costa Azul. De overige vijftig procent is in handen van het Amerikaanse Sempra Energy. De bouw van de terminal is begin dit jaar gestart. Begin 2008 moet de terminal klaar zijn. Aanvankelijk zal de Mexicaanse terminal vloeibaar gas van het Sakhalin-project van Shell in Oost-Rusland verwerken.
De drie partijen gaan 8,5 miljard dollar investeren in het project. Shell denkt medio 2006 een definitieve investeringsbeslissing over Gorgon te kunnen nemen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.