nieuws

Shell: ‘Nigeriaanse LNG-projecten op schema’

Publicatie

29 sep 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LONDEN – De LNG-projecten van Royal Dutch Shell in Nigeria liggen op schema, aldus CEO Jeroen van der Veer donderdag. "We werden bekritiseerd voor het overschrijden van onze budgetten bij het Sakhalin-project, maar al onze Nigeriaanse LNG-projecten liggen op schema," zegt Van der Veer.
"Er zullen nieuwe ontdekkingen worden gedaan, maar ze zullen kleiner en moeilijker zijn", meent Van der Veer, die niettemin zegt dat Nigeria ’bijvoorbeeld een land is waar we meer ontdekkingen verwachten’. De rol van onconventionele olie, zoals moeilijk te verwerken teerzanden, zal toenemen.
Ze zijn "renderend", zegt Van der Veer doelend op de ’oil-sands’ in Canada. "Daar zijn we van plan de productie te verhogen naar 500.000 vaten per dag." De oliemaatschappij beheert het Athabasca Oil Sands Project (AOSP) in het Canadese Noord Alberta en zegt dat de daar geëxploiteerde velden meer dan 6 miljard vaten winbare bitumen (teerhoudende olie) bevatten. Shell denkt dat het de productie van 500.000 vaten kan bereiken door in drie expansie-fases uit te breiden.
Elke fase voegt ongeveer 100.000 vaten per dag toe. Op de website stelt het olieconcern dat de bitumenproductie in het tweede kwartaal een record van 164.200 vaten per dag bereikte. Van der Veer ontkent dat de gesprekken met OAO Gazprom over een bezittingenruil inzake het Sakhalin II-project vertraging hebben opgelopen nadat de kosten voor dit project bleken te zijn verdubbeld. "De gesprekken zijn op tijd gestart, zoals we hebben aangekondigd", aldus de topman. "Het proces gaat nog vele maanden duren en we hopen op resultaten in 2006."

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.