nieuws

Shell stelt aanleg Sakhalinpijpleiding uit vanwege walvissen

Publicatie

7 feb 2004

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

MOSKOU – Shell heeft onder druk van een milieubeweging besloten om de aanleg van een pijpleiding bij Sakhalin uit te stellen. Eerder deze week voerde het IFAW-Internationaal Dierenfonds actie om aandacht te vragen voor de problemen rond het Sakhalin-2 project. Volgens het Fonds wordt door het project de westelijke grijze walvis bedreigd. Het doel van de actie was om aandeelhouders voor te lichten over de bedreiging die het Sakhalin-2 project vormt voor de grijze walvissen en om alternatieven te bieden voor de uitbreidingsplannen. Shell trok zich het lot van de grijze walvis klaarblijkelijk aan. Tegenover het Financieele Dagblad verklaarde Julian Barnes, woordvoerder van Sakhalin Energy, dat Shell net zoveel geeft om de walvissen als ieder ander. Barnes zegt dat het uitstel geen gevolgen heeft voor de planning. 'We zijn op koers om eind 2007 volop te gaan draaien'.
Op het moment heeft Sakhalin Energy een winningsplatform waarvandaan geproduceerde olie met schepen wordt afgevoerd. De bedoeling is dat er een tweede platform komt, en een pijpleiding naar de kust, die aansluit op een 800 kilometer lange pijpleiding over land naar de ijsvrije haven in het zuiden van het eiland. De pijpleiding zou echter door een gebied komen te lopen waar de grijze walvis foerageert. Milieu-organisaties zijn bang dat het leefmilieu van de walvissen hierdoor wordt verstoord. Zij hebben een alternatieve locatie voor het tweede platform aangewezen waardoor de pijpleiding 22 kilometer naar het zuiden zou komen te liggen.
Sakhalin Energy is niet van plan om het platform te verplaatsen. Volgens de woordvoerder heeft onderzoek uitgewezen dat de activiteiten geen invloed hebben op de walvissen. De oliewinning zou ernstig worden gehinderd als het boorplatform zou moeten worden verplaatst, zegt Barnes. Shell gaat wel kijken of de pijpleiding wellicht verlegd kan worden. Het bedrijf zegt er absoluut zeker van te willen zijn, geen schade toe te brengen aan de walvissen. Milieubewegingen hebben sowieso tal van klachten tegen het Sakhalin project. Ze maken ook bezwaar tegen de manier waarop de pijpen worden gebouwd en wat zij noemen het illegaal lozen van baggerafval. Er lopen inmiddels diverse juridische procedures. De lokale bevolking zou ook steeds meer weerstand tegen de winning voelen.
Voor Shell is de weerstand een nieuwe tegenvaller. Eerder al bleek dat het Sakhalinbudget van tien miljard dollar met meer dan twee miljard overschreden zou worden. Ook werd de Milieu Effect Rapportage door de Europese bank voor reconstructie en ontwikkeling afgewezen.
De Sakhalinolie zou een goede bijdrage zijn aan de reserves van Shell. De laatste tijd kon het bedrijf alleen maar afboekingen melden. De concessie waar het Sakhalin-2 project over gaat heeft betrekking op het veld Piltun Astokhskoye met winbare reserves van een miljard vaten, en een gasveld met een omvang van 700 miljard kubieke meter. Shell heeft een aandeel van 55 procent in het project.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.