nieuws

Spontane staking bij Tessenderlo chemie

Publicatie

14 okt 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

BRUSSEL – De 261 productiewerknemers van de drie West-Limburgse vestigingen van het chemieconcern Tessenderlo Chemie (Tessenderlo Chemie in Tessenderlo, Tessenderlo Chemie in Ham en de Limburgse Vinylmaatschappij in Tessenderlo) zijn gisteren spontaan in staking gegaan. Dat gebeurde nadat de onderhandelingen tussen bonden en directie over de nieuwe CAO woensdag op niets uitliepen. Het gemeenschappelijk vakbondsfront diende toen een stakingsaanzegging in. Tegelijkertijd kwam er ook het verzoek tot verzoening onder leiding van een sociaal bemiddelaar. Volgens de vakbonden wilden de werknemers niet wachten tot de stakingsaanzegging afliep en stemde 66 procent van hen in de loop van donderdag voor een voortzetting van de staking, zo laat vakbondsafgevaardigde Jacinta Van De Wal van de christelijke bediendenvakbond LBC weten. De staking zou naar verluidt zeker tot maandag duren. De bonden staan "voor de volle honderd procent" achter de actie van de bedienden.
De directie van Tessenderlo Chemie zegt de staking te betreuren. Die gaat tegen de afgesproken procedures in en heeft tot gevolg dat de productie in de drie West-Limburgse vestigingen teruggeschroefd diende te worden, zo laat een woordvoerder van Tessenderlo Chemie weten.
In de drie West-Limburgse vestigingen van Tessenderlo Chemie werken in totaal 1.450 mensen. De negenhonderd Limburgse arbeiders van Tessenderlo Chemie legden afgelopen juni ook al voor 24 uren het werk neer nadat ze het CAO-voorstel van de directie omtrent koopkrachtverhoging met een grote meerderheid afkeurden. De sociale rust kon pas twee weken later hersteld worden toen de ontwerp-CAO met een nipte meerderheid goedgekeurd werd. De CAO voorzag in de nodige werkzekerheid en in een beperkte koopkrachtverbetering.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.