nieuws

Welke Project Enlightenment gaat de industrie veranderen? Stem nu!

Publicatie

12 apr 2018

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

Enlightenmentz of the Year

Drie finalisten strijden om de titel Project Enlightenment of the Year 2018. Op 19 april presenteren BioMCN, PMC en Chemelot hun project tijdens Het Nieuwe Produceren congres in Scherpenzeel en zal de winnaar worden gekozen. U kunt nu alvast stemmen op uw favoriet.

Een Project Enlightenment is een industriële investering met duidelijke verduurzamende doelstellingen. Door te investeren in een nieuwe installatie wordt bijvoorbeeld structureel veel water of energie bespaard of komt een grote CO2-reductie tot stand. Het project kan ook de footprint verlagen door gebruik van duurzamere grondstoffen. De verkiezing is bedoeld om producten en processen die de groene industriële revolutie kunnen veroorzaken een duwtje in de rug te geven.

BioMCN in Delfzijl investeert in een nieuwe methode voor de productie van bio-methanol. Daarbij wordt CO2, die vrijkomt bij biogasproductie, geïnjecteerd in de reactor van het bedrijf. Door CO2 te binden aan haar restgas waterstof kan BioMCN extra groene methanol produceren. Het bedrijf ziet deze investering als eerste stap op weg naar de volledige vergroening van het productieproces. > Lees meer

PMC gaat een fabriek bouwen voor de verwerking van staalschroot dat met asbest is vervuild. Het bedrijf heeft een procedé ontwikkeld om dit staalschroot te recyclen tot een hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie. Hierbij verdwijnt de vervuiling en wordt fors CO2 bespaard ten opzichte van staal uit ijzererts. > Lees meer

Op de Chemelot-site worden circa zeventienduizend tl-lampen vervangen door ledverlichting. Met de nieuwe lampen wordt het energieverbruik met tachtig tot meer dan negentig procent verlaagd. Bijzonder is dat deze ledlampen speciaal voor de chemische industrie zijn gemaakt, voorlopig geen onderhoud behoeven en intelligent te schakelen zijn. Bovendien zijn de lampen niet van de fabrieken zelf, zij nemen alleen maar licht af. > Lees meer

Winnaars

De winnaars van de Enlightenmentz-verkiezing krijgen veel aandacht in de bladen en op de websites van uitgeverij Industrielinqs. Ook krijgen zij een jaar lang toegang tot verschillende evenementen van het platform en de netwerken van Het Nieuwe Produceren en Petrochem. Ook biedt MVO Nederland de winnaar een partnerschap aan.

Winnaars van vorige edities hebben mede door het winnen van de Enlightenmentz -verkiezing ook aandacht gekregen op andere platformen. Zo mocht Flowid (winnaar 2013) haar Spinning Disc presenteren bij TEDx, won het bedrijf de Herman Wijffels prijs en heeft de technostarter inmiddels verschillende orders en grote partners.

De uiteindelijke winnaars worden bepaald door een jury, het internetstemmen én de bezoekers van Het Nieuwe Produceren congres op 19 april in Scherpenzeel. Geïnteresseerd? Hier vindt u meer informatie over het programma. Aanmelden voor het congres kan nog steeds. Het internetstemmen sluit op 19 april om 12.00 uur.

Petrochem 4, 2020

26 mei 2020

nieuws

Chemelot pakt vervuiling door plastic korrels aan

AGENDA

Congres Gevaarlijke Stoffen

10-09-2020 Atlas Theater, Emmen

Nationaal Congres BRZO

29-10-2020 Van der Valk Exclusief, Utrecht

Kunststoffen 2020

02-12-2020 NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven


Deltavisie 2020

Wanneer 3 Sep 2020
Locatie Innovatiekracht, Plaatweg 15, 3202 LB Spijkenisse