nieuws

Subsidie voor project ‘Meer doen met lignine’

Publicatie

28 okt 2019

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

lignine

Een Nederlands consortium onder leiding van Vertoro heeft 1,2 miljoen euro subsidie gekregen om het potentieel van ruwe lignineolie (CLO) als platform voor duurzame chemicaliën en materialen te onderzoeken.

Het project ‘Meer doen met lignine’ moet helpen om om te schakelen van fossiele naar duurzame grondstoffen. Lignine, verkregen uit biomassa, lijkt een zeer interessant residu omdat het een goedkope hernieuwbare grondstof is en in overvloed te verkrijgen is. Het consortium richt zich op de ontwikkeling en demonstratie van de omzetting van biomassa naar ruwe lignineolie waar vervolgens polyurethaan en fenol van worden gemaakt.

Op drie locaties in het zuiden van Nederland wordt bestaande infrastructuur voor biobased chemie ingezet voor dit project: De Brightlands Chemelot Campus Geleen, de Brightlands Campus Greenport Venlo en de Green Chemistry Campus Bergen op Zoom.

Het project is begroot op 2.9 miljoen euro en gestart op 1 oktober 2019. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, het Ministerie van Economische Zaken en de provincies Limburg en Brabant in het kader van het Europees Innovatieprogramma voor Zuid-Nederland  (OPZuid).

Petrochem 7, 2020

3 november 2020

nieuws

Petrochem novembernummer: Van bruut geweld naar verfijnde innovatie

AGENDA

Nationaal Congres BRZO

29-10-2020 Van der Valk Exclusief, Utrecht

Kunststoffen 2020

02-12-2020 NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven


Eemsdeltavisie 2020

Wanneer 6 Nov 2020
Locatie Online - live vanuit het Forum in Groningen