nieuws

Suiker Unie produceert eiwit uit bietenblad

Publicatie

19 nov 2019

Categorie

Het Nieuwe Produceren

Soort

nieuws

Tags

plantaardige eiwitten

Suiker Unie is op kleine schaal begonnen met de productie van eiwit uit bietenblad. De eerste honderd kilo product komt nog dit jaar beschikbaar. Het bedrijf wil tegen 2022 de eerste grootschalige productielijn draaiende hebben.

Groene bladeren van planten bevatten één tot drie procent eiwit. Dankzij een nieuw extractieproces van TNO is het mogelijk om dat eiwit eruit te halen. Royal Cosun – het moederbedrijf van Suiker Unie – heeft de exclusieve licentie om het patent te gebruiken. In een demo-plant haalt Suikerunie dat eiwit nu uit bietenblad, en later ook uit blad van andere gewassen.

‘We extraheren uit het blad een donkergroen sap dat we in een aantal stappen raffineren en drogen tot een kleurloos, smaak- en geurloos eiwitpoeder’, vertelt Paulus Kosters. Hij is senior programma manager eiwitten bij Cosun. ‘De voedingsindustrie kan dit plantaardige eiwit in talrijke producten benutten. Bijvoorbeeld in vleesvervangers, (schuim)gebak, dranken, sauzen en desserts.’ Van elke hectare bietengewas komt twintig tot dertig ton bietenblad. Daaruit kan 180 tot 280 kilo hoogwaardig eiwit worden gehaald.

Petrochem 1, 2020

18 februari 2020

nieuws

Vlaamse onderzoekers maken catechol uit organisch afval

AGENDA

CONNECT

20-02-2020 Biopartner Center, J.H. Oortweg 21, Leiden

StocExpo Europe

10-03-2020 Ahoy, Rotterdam

Congres Gevaarlijke Stoffen

19-03-2020 Atlas Theater, Emmen