Deltavisie 2018

Donderdag 7 juni vond in Innovatiekracht in Spijkenisse Deltavisie 2018 plaats. We mogen terugblikken op een mooie dag met veel interessante inhoud rond het thema ‘Het nieuwe produceren’. De bezoekers beoordeelden de dag met een 8,1.

Enkele reacties van bezoekers:

  • “Hele goede sprekers met zowel veel inhoud als boeiende onderwerpen.”
  • “Organisatie en uitvoering van het event was zeer goed. Ook de catering was uitstekend, behalve het diner.”
  • “Locatie was top, alleen erg warm binnen.”

Thema: Het nieuwe produceren
We staan aan de vooravond van de vierde industriële revolutie. De combinatie van slimme sensoren en enorme rekencapaciteit van computers zorgt er bijvoorbeeld voor dat we enorm veel data beschikbaar krijgen en die op een waardevolle manier kunnen interpreteren. Toch is deze ontwikkeling niet een doel op zich. Industry 4.0 is vooral een middel om processen duurzamer, efficiënter en ook veiliger te kunnen doen.

Ook verschillende andere innovatieve technologieën op het gebied van elektrificatie en nieuwe zienswijzen over bijvoorbeeld de omgang met grondstoffen en materialen leggen de basis voor ‘Het nieuwe produceren’. Tijdens Deltavisie 2018 gingen we op zoek naar de kansen die vernieuwing biedt voor de procesindustrie.

In de avond werd de opvolger van Emre Kaya gekozen, tijdens de bekendmaking van de Plant Manager of the Year 2018. Ook werd voor de vierde maal de VOMI Safety eXperience Award uitgereikt.

VOMI Safety eXperience Award

‘Veiligheid is geen wedstrijd!’ was de stellige mening van Hanno Schouten, site director Neste Netherlands BV. Toch was hij uiteraard blij dat de Rotterdamse raffinaderij tijdens Deltavisie 2018 werd uitgeroepen tot winnaar van de VOMI Safety eXperience Award.  

Foto-winnaar-VOMI-sxaEigenlijk voelde Hanno Schouten zich al een winnaar puur door de nominatie ‘De waardering van de aannemers die hieruit blijkt, is de erkenning. We zijn zeer vereerd met de nominatie en enorm blij dat we zelfs als winnaar uit de bus zijn gekomen’.

Neste Netherlands verkeerde in goed gezelschap. De NAM, asset Groningen, die vorig jaar deze award in de wacht sleepte, was opnieuw bij de laatste drie geeindigd. En ook FrieslandCampina in Veghel kreeg bezoek van de jury, bestaande uit bestuursleden van de VOMI, branchevereniging van dienstverlenende ondernemers in de procesindustrie.

Lees hier het volledige persbericht. 

Plant Manager of the Year 2018

Niels Smits is donderdagavond tijdens Deltavisie uitgeroepen tot Plant Manager of the Year 2018. De production leader bij Dow Terneuzen heeft de mindset van zijn medewerkers naar een hoger niveau weten te tillen. Met zijn leiderschapsstijl weet hij op allerlei vlakken goede resultaten te bereiken. Communicatie en respect staan daarbij steeds centraal. 

Foto-winnaar-PMYDe jury over Smits: ‘Niels is rustig, sterk, respectvol en creeert duidelijkheid. Zijn site ziet er qua housekeeping excellent uit. Topprioriteit voor veiligheid en economische performance gaan bij hem hand in hand. Hij heeft mooie successen behaald, ook in het verminderen van de regels. De samenwerking met research, commercie, business en maintenance is onder Niels sterk verbeterd. Hij is sterk gericht op verbeteren, zowel van de plant als van zijn mensen, zoals duurzame inzetbaarheid. Hij heeft de cultuur veranderd van behoudend naar open voor verandering, waarbij de bijdrage van de medewerkers sterk is gegroeid. Niels heeft de site Terneuzen een spiegel voorgehouden en hen laten zien dat verbeteren noodzakelijk en mogelijk was. Hierna heeft hij de organisatie naar verbeteringen geleid. Kortom, Niels is de katalysator van de verandering. Hij heeft de fabriek nieuw leven ingeblazen.’

Lees hier het volledige persbericht.

Programma

10:30 uur Ontvangst voor dagprogramma congres

11:00 uur Aanvang congres
Openingslezing door Ulco Vermeulen (Gasunie)
De groene moleculen zijn in aantocht. Volgens een recent rapport is bijvoorbeeld grootschalige inzet van groen waterstof al over tien jaar realiseerbaar. Gasunie bereidt zich daar nadrukkelijk op voor. Zo is het gastransportbedrijf een van de initiatiefnemers van een gigantisch energie-eiland op de Doggersbank. In de toekomst kunnen van daar enorme stromen waterstof richting de Rotterdamse industrie komen. En nu al is het bedrijf betrokken bij projecten op het gebied van power-to-gas, bijvoorbeeld in Delfzijl en Zuidwending. Ook met groen gas maakt Gasunie vorderingen, bijvoorbeeld bij het project met superkritisch water in Alkmaar. Daarmee lijkt het bedrijf een koppositie in de energietransitie op te eisen. 

Keynote Mark Haarman (Mainnovation)
Hoe staat het met de digitalisering in de industrie? Mainnovation doet daar onderzoek naar en komt vooralsnog tot de conclusie dat digitalisering nog in de kinderschoenen staat. ‘Er wordt in ons land veel gesproken over de mogelijkheden van Industry 4.0, Internet of Things, maar de echte daden moeten nog komen’. Maar de belofte is groot. Zo kan digitalisering oplossingen bieden voor het probleem van verouderde installaties. Ook daar doet Mainnovation momenteel onderzoek naar. Wat is de huidige staat van fabrieken in de Nederlandse petro- en chemische industrie? In het kader van het programma Duurzame Veiligheid 2030 onderzoekt het bureau Mainnovation de toestand van onder meer leidingen, reactievaten, tanks en andere procesinstallaties. 

12:30 uur Netwerklunch

13:30 uur Aanvang middagprogramma
Interactief debat m.m.v. Petrus Postma (Bloc), Peter Paul Leutscher (Veiligheid Voorop) en Henk Leegwater (columnist Petrochem)

14:45 uur Break-out sessies
Pitches VOMI Safety eXperience Award, innovatiepitches en HSElife: VeiligheidsCoalitie van het Jaar.

15:30 uur Korte pauze

16:00 uur Vervolg programma
Keynote Marcel Galjee (Directeur Energie, AkzoNobel) over de innoverende projecten en samenwerkingsverbanden waarbij AkzoNobel is betrokken.
De industrie kan een sleutelrol spelen in de energietransitie, stelt Marcel Galjee. Maar dan zal ze wel op zoek moeten gaan naar nieuwe manieren van produceren. AkzoNobel wil daarin het voorbeeld geven. Zo is het bedrijf betrokken bij de bouw van een bioraffinaderij op het Chemie Park Delfzijl. Op dezelfde locatie wil het chemieconcern in de toekomst samen met Gasunie grootschalig waterstof produceren via elektrolyse van water. In Rotterdam onderzoekt het concern in een coalitie de mogelijkheden voor een fabriek dat methanol uit afval produceert. 

Pitches van de Plant Manager of the Year 2018 kandidaten: Martijn de Gier (Vopak Terminal Amsterdam Westpoort en Eemshaven), Rob Reinartz (Anqore, Geleen) en Niels Smits (Dow Terneuzen).

17:15 uur Netwerkborrel

18:30 uur Avondprogramma
Diner met uitreiking VOMI Safety eXperience Award 2018 en bekendmaking van de Plant Manager of the Year 2018