Deltavisie 2019

Donderdag 20 juni vond in Innovatiekracht in Spijkenisse Deltavisie 2019 plaats. We mogen terugblikken op een mooie dag met veel interessante inhoud rond het thema ‘The Human Element’. De bezoekers beoordeelden de dag met een 7,8.

Enkele reacties van bezoekers:

  • “Het gedeelte met de stellingen vond ik te lang duren, verder leuk en mooi programma.”
  • “Locatie en netwerk top! Inhoudelijk meer vernieuwen om publiek te blijven trekken.”
  • “Ik vond het aantal deelnemers een beetje tegenvallen deze keer. Had graag meer bezoekers gezien.”
  • “Een goede ontwikkeling om bij de VOMI awards niet meer de big 5 companies zoveel aandacht te geven.”

Thema: The Human Element
Ondanks de toenemende automatisering, digitalisering en robotisering blijven mensen een cruciale rol spelen in de industrie. Maar die verandert wel. Wat wordt er in de nabije en verdere toekomst verwacht van medewerkers? Welke nieuwe functies ontstaan en welke verdwijnen? En hoe kunnen mens en machine er voor zorgen dat het werk nog veiliger wordt gedaan? Welke beslissende rol spelen mensen bij de gewenste verduurzaming van processen? Tijdens Deltavisie 2019 onderzochten we The Human Element.

In de avond werd de opvolger van Niels Smits gekozen, tijdens de bekendmaking van de Plant Manager of the Year 2019. Ook werd voor de vijfde maal de VOMI Safety eXperience Award uitgereikt.

VOMI Safety eXperience Award

Air Liquide Rozenburg werd donderdag 20 juni uitgeroepen tot winnaar van de VOMI Safety eXperience Award 2019. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt aan het bedrijf waar werknemers van dienstverleners de beste veiligheidsbeleving hebben. Volgens de jury waren zowel Air Liquide Rozenburg, als de twee andere genomineerden, Attero Wijster en VARO Energy, onderscheidend op het gebied van de menselijke maat, pragmatische instelling en gelijkwaardigheid. 

Voor de VOMI, de brancheorganisatie voor dienstverlenende bedrijven in de procesindustrie, is veiligheid al vele jaren een van de speerpunten. ”Safety first’ moet geen loze kreet zijn. Dit thema moet continu op de agenda staan bij zowel asset owners als contractors. Bij de directie en p de werkvloer’, legt Jeroen Maan uit. ‘Daarom is deze wedstrijd ook zo belangrijk. Het raakt alle lagen. Er ontstaat een dialoog over safety en dat is wat we graag willen.’

Air Liquide Rozenburg produceert waterstof, koolmonoxide en stoom voor de chemische industrie. Op de site staan zeven verschillende installaties die onafhankelijk van elkaar in stop gezet kunnen worden om onderhoud te kunnen plegen. ‘Dat betekent dat bepaalde installaties, en ook de flare, gedeeltelijk in bedrijf blijven tijdens een stop. De LOTO vraagt daarom dus om extra aandacht’, vertelt Kees Raats, turnaround leader in de film die tijdens het congres wordt getoond.

Lees hier het volledige persbericht.

Plant Manager of the Year 2019

Marinus Tabak van RWE Eemshaven is donderdagavond 20 juni tijdens het congres Deltavisie uitgeroepen tot Plant Manager of the Year 2019. Daarmee is hij het nieuwe boegbeeld van de Nederlandse industrie. 

‘Actions speak louder than words’ is een uitspraak die de 36-jarige plant manager Tabak vaak gebruikt. ‘Je kunt veel kletsen over de energietransitie, maar het is beter om echt wat te doen. Wij hebben hier een project lopen om van kolen over te schakelen op biomassa en daarmee besparen wij 1,5 miljoen ton CO2 per jaar. Dat is enorm. We laten zien wat we kunnen doen en doen het ook.’

Volgens de jury is Tabak een open boek, communicatief zeer sterk, maar luistert hij vooral eerst naar anderen voordat hij ‘zijn’ mening verkondigt. De jury: ‘Hij formuleert zijn standpunten helder en concreet. Zijn werkzaamheden in de lokale politiek hebben hem geholpen om mensen van alle werkniveaus te bereiken en aan te spreken. Hij is een verbinder en zoekt daarom ook thema’s die mensen bezighouden.’

Lees hier het volledige persbericht.

Programma

10:30 uur Ontvangst voor dagprogramma congres

11:00 uur Aanvang congres
Openingslezing door Mark van Baal (Follow This)
Na Shell richt voormalig journalist Mark van Baal zijn pijlen op andere oliegiganten. Met Follow This heeft hij sinds 2015 4700 aandeelhouders verzameld die Shell opriepen om te vergroenen. Daarmee heeft hij een aanzet gegeven tot koerswijziging van Shell. Follow This heeft inmiddels ook aandelen in het Noorse Equinor (voorheen Statoil), BP Chevron en zelfs ExxonMobil. Hij wil ze op een soortgelijke manier als bij Shell op een ander spoor zetten. 

Keynote Alice Krekt (Deltalinqs)
Het belang van sociale innovatie. Dit gebeurt al in de regio. Er wordt veel gepraat maar er zijn ook goede voorbeeldprojecten waarin innovaties worden verkend of ingevoerd en bedrijven op een andere manier werken om dit te bereiken.

12:30 uur Netwerklunch

13:30 uur Aanvang middagprogramma
 Plenair debat ‘Andere tijden, andere mensen?’ met stellingbrengers Pip van Dijk (Techniekheld 2019) en Celeste Martens (Maintenance Manager of the Year 2019) over verduurzaming, veiligheid en digitalisering.

Pitches VOMI Safety eXperience Award; Air Liquide Rozenburg, Attero Wijster enVARO Energy

15:30 uur Korte pauze

16:00 uur Vervolg programma
Keynote Ronald Hoenen (DSM Engineering)
In 2015 werd Ronald Hoenen gekozen tot Plant Manager of the Year. Hij viel vooral op door zijn manier van leidinggeven. Die liet zich gemakkelijk omschrijven als modern, uitgaande van de kwaliteiten van mensen. Bij DSM Dyneema legde hij zoveel mogelijk eigenaarschap en verantwoordelijkeheid bij medewerkers. In zijn huidige functie als Global SHEQ Director bij DSM Engineering Plastics is veiligheid een belangrijk focuspunt. Volgens Hoenen ligt er op dat vlak een essentiële rol bij wachtchefs.

Pitches van de Plant Manager of the Year 2019 kandidaten: Sander Schiereck (Brenntag), Hanno Schouten (Neste Netherlands) en Marinus Tabak (RWE).

17:15 uur Netwerkborrel

18:30 uur Avondprogramma
Diner met uitreiking VOMI Safety eXperience Award 2019 en bekendmaking van de Plant Manager of the Year 2019