Eemsdeltavisie 2018

Woensdag 17 oktober vond in Evenementenhal Delfzijl EemsDeltavisie 2018 plaats. Met zo’n 115 bezoekers mogen we terugblikken op een mooie dag met veel interessante inhoud rond het thema ‘Factory as a Forest’.

De bezoekers beoordeelden de dag met een 8,1. 

Enkele reacties van bezoekers:

  • “Mooi samengesteld programma. Inspirerend!”
  • “Interessante gesprekken gehad met deelnemers”
  • “Juiste insteek, relevant en urgent. Sprekers sloten prima aan op de inhoud en het thema!”

Thema: Factory as a Forest
In de Industrieagenda voor de Eemsdelta durven de opstellers het aan: in 2050 kan het chemie- en energiecluster nettogebruiker zijn van CO2. Geen reductie, maar herstel! Net als bomen, die zijn niet CO2-neutraal, maar zetten kooldioxide juist om. Het vraagt wel een andere manier van kijken. CO2 is daarbij geen probleem, maar potentiële grondstof. De eerste projecten zijn er. Wat is er op termijn nog meer mogelijk?

Bij Eemsdeltavisie op 17 oktober in Delfzijl onderzochten we hoe de industrie nog meer kan leren van hoe bossen functioneren: Factory as a Forest.

Northern Enlightenmentz

Tijdens het Eemsdeltavisiecongres zijn havenbeheerder Groningen Seaports en producent van kunststof buizen Pipelife uitgeroepen tot winnaar van de Northern Enlightenmentz 2018. Zij wonnen met hun infrastructuur voor waterstof. Bijzonder is dat de leidingen van kunststof zijn. De twee bedrijven zijn hiermee een duurzaam voorbeeld voor de noordelijke provincies.

Groningen Seaports en Pipelife gaan samen een infrastructuur voor het transport van groene waterstof aanleggen in Delfzijl en de Eemshaven. Pipelife levert de gasbuizen en Groningen Seaports zorgt voor de aanleg. Waterstof kan een belangrijke oplossing bieden voor fluctuaties in het groene energieaanbod. De inzet van waterstof is echter nog erg duur. Het gebruik van kunststofleidingen kan de kosten van waterstof significant verlagen. Lees hier een uitgebreid artikel over het project.

In de finale namen zij het op tegen Stercore en Enerpy. Stercore maakt van mest en digestaat uit co-vergisters duurzame energie en koolstof, zonder dat hierbij afvalstoffen ontstaan. Enerpy zet organische reststromen om in grondstoffen met behulp van radiolyse, een technologie die gelijkenissen heeft met pyrolyse.

Met de Northern Enlightenmentz verkiezing willen we de noordelijke provincies inspireren bij het toepassen van hoopgevende innovaties. En willen we innovaties en processen een duwtje in de rug geven.

Een vakjury heeft voor 60 procent de punten verdeeld, daarnaast mochten ook bezoekers van Eemsdeltavisie hun stem uitbrengen (telt voor 20 procent) en via internet konden mensen stemmen (telde ook voor 20 procent mee).

Programma

10:00 uur Ontvangst

10:30 uur Aanvang congres

Keynote Ulco Vermeulen (Directeur Participations & Business Development, Gasunie)

Pitches Northern Enlightenmentz

  • Enerpy
  • Groningen Seaports/Pipelife
  • Stercore

12:00 uur Netwerklunch

13:00 uur Aanvang middagprogramma
Korte presentaties van Marinus Tabak (RWE), Paul Compagne (BioMCN) en Tim Spee (onderzoeker TU Eindhoven)

Interactief debat

14:15 uur Korte pauze

14:45 uur Vervolg programma

Keynote Burcu Ünal (Carbon Productivity Lead Manager, Covestro)

Keynote Geanne van Arkel (Head of Sustainable Development, Interface)

Bekendmaking winnaar Northern Enlightenmentz

16:15 uur Netwerkborrel

17.30 uur Einde congres

Eventpartners 2018:

logo-bilfinger-industrialservices_label_hor_rgb-002 eemsdeltaeztotaal  eg_logo_new logo-biomcn