Woensdag 16 oktober vond in Evenementenhal Delfzijl Eemsdeltavisie 2019 i.s.m. Behind the Scenes van de VNCI plaats. Met ruim 200 bezoekers mogen we terugblikken op een fantastische dag met veel interessante inhoud rond het thema ‘Natural Steps’. De bezoekers beoordeelden de dag met een 8,1.

Enkele reacties van bezoekers:

  • “Goede afwisseling tussen de onderdelen.”
  • “Wordt een uitdaging volgend jaar om dit niveau vast te houden.”
  • “Boeiende sprekers.”
  • Samenwerking met VNCI prima. Minister was een bonus. Goede keynotes.”

Thema: Natural Steps
Met de industrie-agenda voor de Eemsdelta en de uitkomsten van de Industrietafel Noord-Nederland zijn stevige doelstellingen geformuleerd. Er is gekozen voor een purpose driven aanpak waarbij niet op voorhand voor een enkele oplossingsrichting wordt gekozen. Maar wat betekenen deze ambities voor de korte en middellange termijn? Welke stappen kunnen ons dichter bij ons uiteindelijke doel brengen. En hoe kunnen we leren van stappen die we in het verleden hebben gezet?

Tijdens Eemsdeltavisie onderzochten we met enig historisch besef welke stappen er nu al in de Eemsdelta zijn te zetten. Ook schreven we een wedstrijd uit voor white papers waarin de doelstellingen voor de langere termijn via backcasting worden vertaald naar natural steps voor de kortere termijn. Dat zijn stappen die nu logisch en natuurlijk voelen, ook mogelijk zijn en ons nu al dichter bij de uiteindelijke bedoeling brengen. Met name teams van studenten en young professionals werden uitgenodigd om deel te nemen. Zij hebben immers de toekomst.

Aftermovie Eemsdeltavisie 2019

Team ‘(Water)stof tot nadenken’ wint wedstrijd Northern Back from the Future

Het industriecluster Eemsdelta heeft een ambitieus doel: in 2050 duurzaam en CO2-neutraal produceren. Er zijn vele concrete en ook minder concrete ideeën die hieraan zouden kunnen bijdragen. Dat bleek ook uit de ingeleverde whitepapers voor de scenariowedstrijd Northern Back from the Future. De jury was het meest onder de indruk van het team ‘(Water)stof tot nadenken’. Zij gaan op studiereis naar Japan.

Met een heel degelijk en afgewogen white paper van team ‘(Water)stof tot nadenken’ wisten de drie young professionals en promovendi van TNO, Wageningen UR en TU Eindhoven: Tes Apeldoorn, Carina Nieuwenweg en Leon Rosseau de jury en de zaal te overtuigen dat hun visie het meest realistisch en innovatief is. Hun whitepaper ‘(Water)stof tot nadenken’ combineert verschillende hoopvolle ontwikkelingen tot een congruente en inclusieve verkenning.

Strijd
Tijdens Eemsdeltavisie 2019 op 16 oktober in Delfzijl was de spanning van de gezichten af te lezen. Wie zou de wedstrijd, met als prijs een studiereis naar Japan gaan winnen? De teams was gevraagd een visie op te stellen op basis van de Industrie-agenda met focus op 2050 en de resultaten van de Industrietafel Noord met het vizier op 2030 en deze informatie te vertalen naar natural steps. Welke interessante stappen zagen zij voor de korte en middellange termijn om vaart te maken met de klimaatambities richting 2030 en 2050? De jury en het publiek kozen uiteindelijk het team ‘(Water)stof tot nadenken’. Zij namen het op tegen een team van werkstudenten van MAAK Techniek en Proces en een team van Avantium/Universiteit van Amsterdam.

Japan
Het team heeft een studiereis naar Japan gewonnen waar ze bij Kikkoman, Teijin Aramid en Yokogawa. Daarnaast mogen ze, net als de andere twee teams, ook een dag meevaren met zeilschip Ecolution. Dit schip is gebouwd in opdracht van oud-astronaut Wubbo Ockels. Het zeiljacht zit vol innovaties op het gebied van groene energie en moderne zeiltechnieken.

Wedstrijd Northern Back from the Future
De wedstrijd Northern Back From the Future werd georganiseerd door Industrielinqs, de uitgever van Het nieuwe Produceren en Petrochem. Mede-initiatiefnemers zijn EemsdeltaGreen en de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). De wedstrijd wordt mede ondersteund door Chemport Europe, Groningen Seaports, Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) en Chemiepark Delfzijl.

Lees hieronder de whitepapers van (Waterstof) tot nadenken en de twee andere finalisten.

Programma

09:00 uur Optioneel: bustour met gids

  • 8.30 – 9.00 uur: Inloop en registratie deelnemers bustour
  • Tijdens de bustour kunnen deelnemers een kijkje nemen achter de schermen op het Chemiepark Delfzijl en een rondje Oosterhornkanaal.

10:15 uur Inloop en registratie congres

11:00 uur Aanvang congres

Opening door Joost Hoebink en Wim Raaijen

Interviews met Cas Konig (CEO Groningen Seaports en Plant Manager of the Year 2013) en Manon Bloemer (VNCI)

Keynote Johan Visser (Nouryon) over de stappen in het verleden
Zonder verleden geen toekomst. Hoe is het industriecluster in de Eemsdelta ontstaan? En hoe kunnen keuzes en ontwikkelingen uit het verleden de weg bereiden voor belangrijke stappen in de nabije en verdere toekomst? Site director Johan Visser van Nouryon legt enkele verbanden tussen wat er was en wat er komt.

Pitches en onderling debat drie finalistenteams wedstrijd Northern Back from the Future

Speech Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat
De minister van Economische Zaken en Klimaat geeft zijn visie op de industrie in Noord-Nederland en gaat in gesprek met de zaal.

13:00 uur Netwerklunch

14:00 uur Aanvang middagprogramma

Virtuele rondleiding door fabrieksonderdelen en installaties die je normaal niet ziet of nog niet kunt zien

Keynote over Natural Steps door Berend Aanraad (The Natural Step)
‘Het is belangrijk dat we niet al te panisch naar duurzaamheid kijken en dit vraagstuk vooral positief blijven benaderen’, is een quote van Berend Aanraad, directeur van de Nederlandse tak van The Natural Step. Een wereldwijde beweging die zonder winstoogmerk en op een positieve manier verduurzaming wil helpen versnellen. Belangrijk onderdeel daarvan zijn concrete, natuurlijke stappen.

Debat met stellingbrengers – Welke stappen kunnen we nu zetten? Wat is er nodig? En wat gaat werken? Korte presentaties van stellingbrengers Berend Aanraad (The Natural Step), Manon Bloemer (VNCI), Johan Visser (Nouryon) en Marinus Tabak (RWE) met concrete ideeën, innovaties, verbeteringen, projecten, uitmondend in stellingen.

15:30 uur Korte pauze

16:00 uur Vervolg programma

Keynote over actuele stap met mogelijk grote gevolgen door Marinus Tabak (RWE en Plant Manager of the Year 2019)
Als iemand in het oog van de storm staat, dan is het wel Marinus Tabak, de kersverse Plant Manager of the Year. Voor hem staat de grote uitdaging om de moderne kolencentrale van RWE in de Eemshaven om te bouwen naar biomassa als brandstof. En dat is niet eens het einddoel. Vol enthousiasme omarmt hij meer innovaties en ideeën om de footprint van de centrale nog verder terug te brengen.

Bekendmaking winnaar wedstrijd Northern Back from the Future

17.00 uur Netwerkborrel

18.00 uur Einde congres

Eventpartners 2019:

 

eg_logo_new