nieuws

Total exploiteert nieuw gasveld Noordzee

Publicatie

9 apr 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

DEN HAAG – Total gaat een nieuw gasveld in het Nederlandse deel van de Noordzee exploiteren. Volgend jaar start de Franse oliemaatschappij de winning van aardgas uit het veld K5F, ongeveer 110 kilometer ten noordwesten van Den Helder.
Het veld zal jaarlijks naar schatting bijna een miljard kubieke meter gas opleveren, een zesde van Total's totale gasproductie in Nederland. Het is nog niet bekend hoeveel gas het veld, dat in 1999 werd ontdekt, herbergt. Dat wordt pas duidelijk als het veld in productie wordt genomen, aldus een woordvoerder van Total maandag.
De oliemaatschappij gebruikt een nieuwe onderhoudsarme techniek voor de aansturing van de putafsluiters op de zeebodem. De hydraulische aansturing wordt ingeruild voor elektrische bediening, waarbij geen risico is op lekkage van olie. 'Een noviteit voor de Noordzee en de hele wereld', aldus een woordvoerder van het concern. Vorig jaar werd er in Nederland door alle maatschappijen in totaal 73 miljard kubieke meter aardgas gewonnen.
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), eigendom van Shell en Esso, is jaarlijks goed voor circa 50 miljard kubieke meter aardgas. De Nederlandse aardgasreserve bedroeg per 1 januari 1510 miljard kubieke meter. Nederland heeft na Noorwegen de grootste reserve in Europa.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.