nieuws

Total Polymers Antwerp 50 jaar

Publicatie

29 nov 2018

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

jubileum, Total Polymers Antwerp

Total Polymers Antwerp heeft gisteren haar vijftigjarig bestaan gevierd. Total produceert hier hoge-densiteitspolyethyleen (HDPE), een kunststof die wordt verwerkt tot allerlei consumptiegoederen en constructiematerialen.

De fabriek is niet altijd van Total geweest. In 1968 startte de polymeerfabriek in de haven van Antwerpen onder de naam Polyolefins, een joint venture tussen Rhône Poulenc, Phillips Petroleum en Petrofina. Over de jaren heen werd de site meermaals uitgebreid en na het vertrek van Rhone Poulenc in 1979 en Phillips Petroleum in 1986 kwam de fabriek volledig in handen van PetroFina. Door de fusie van PetroFina met Total en Elf maakt Total Polymers Antwerp sinds 2001 deel uit van de Total-groep.

Productieproces

In de fabriek van Total Polymers Antwerp wordt de grondstof ethyleen, die vanuit het zusterbedrijf Total Olefins Antwerp per pijpleiding wordt aangevoerd, door polymerisatie omgezet tot specialiteiten HDPE, een kunststof die wordt gebruikt in onder andere kinderspeelgoed, kunstgras, water- en gasleidingen, de brandstoftank van auto’s en de dopjes van drankflessen.

Jaarlijks wordt 510.000 ton HDPE geproduceerd, waarvan een aanzienlijk deel is gerecycled. Het staat op de planning om de gerecyclede polyethyleenproductie op basis van consumptieverpakkingsafval verder te ontwikkelen. Ook is zijn er plannen voor de ontwikkeling en industrialisatie van nieuwe metalloceen polyethyleenproducten door verbeterde katalysatoren.

Het Antwerpse platform van Total telt ongeveer 1700 medewerkers, waarvan er 162 werken voor Total Polymers.

Petrochem 7, 2019 (e-magazine)

2 juli 2019

EemsDeltavisie
Eemsdeltavisie 2019: Natural Steps

Wanneer 16 Oct 2019
Locatie Evenementenhal Delfzijl, Handelskade West 26, 9934 Delfzijl

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.