nieuws

Total wil twaalf miljard dollar betalen voor Sibneft

Publicatie

19 dec 2003

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

Het Franse olieconcern Total wil voor een bedrag van twaalf miljard dollar het Russische Sibneft overnemen. Dat meldt persbureau Reuters vrijdag op basis van een artikel in de Russische zakenkrant Vedomosti.
Sibneft, de snelst groeiende olieproducent in Rusland, is een gewilde overnamekandidaat. Alle grote Westerse olieconcerns waren bezig het bedrijf het hof te maken, toen in april Yukos en Sibneft bekendmaakten in elkaar op te willen gaan. In oktober werd laatstgenoemde inderdaad voor een kleine veertien miljard dollar door Yukos overgenomen, maar eind november werd de deal al weer teruggedraaid door Roman Abramovich. De miljardair die Sibneft controleert, blokkeerde de deal toen Michael Khodorkovsky, de voormalige topman van Yukos, in hechtenis was genomen op beschuldiging van fraude.
Nu Yukos uit beeld is, is de weg weer vrij voor Abramovich om een pakket Sibneft-aandelen te verkopen aan een internationale oliemaatschappij. Behalve Total zouden ook ExxonMobil, ChevronTexaco en Shell inmiddels hun interesse hebben geuit. Deze oliemaatschappijen hebben volgens Vedomosti overigens evenzeer belangstelling voor Yukos.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.