nieuws

Vakbond: ‘Raffinaderijen Shell plat’

Publicatie

28 okt 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

DEN HAAG (ANP) – Shell Nederland gaat niet in op het ultimatum dat de vakbonden hebben gesteld in het conflict over de pensioenregeling. Dat heeft de directie van het olieconcern vrijdag laten weten. Voor FNV Bondgenoten is dit genoeg reden om vanaf maandagavond de productie in Pernis en Moerdijk af te bouwen tot nul.
'Ze hebben een staking aan hun broek. Vanaf maandag 18.00 uur gaan we de productie afbouwen. Dat betekent na een week een minimale productie', zegt een woordvoerder van FNV Bondgenoten. De bond wil ook een staking organiseren bij de NAM.
Samen met de CNV Bedrijvenbond kondigde FNV Bondgenoten eerder deze week aan acties te gaan voeren wanneer de directie het gewraakte voorstel voor een nieuwe pensioenregeling voor de ongeveer 9000 Shell-werknemers en de 1800 werknemers van de NAM in Nederland niet voor maandag zou intrekken.
Shell wil van de vakbonden "tijdig" en "precies" weten waar de acties worden gehouden. Dat is volgens de directie nodig voor de veiligheid en de bescherming. De concernleiding wijst in dat verband op het specifieke karakter van zijn raffinaderijen en chemische installaties.
Shell wil zijn werknemers voor het eerst in jaren pensioenpremie laten betalen. Tot nu toe nam de werkgever dat volledig voor zijn rekening. Ook wil het bedrijf zijn werknemers later met pensioen laten gaan.
Volgens de vakbonden gaat het om bezuinigingsmaatregelen, waar ze gezien de gezonde financiƫle situatie bij het Shell-pensioenfonds geen enkele reden voor zien.
Shell ontkent dat er sprake is van een bezuinigingsmaatregel. Volgens het bedrijf gaat het om "toekomstige kostenbeheersing". Ingaan op de eisen van de vakbonden, betekent Shell Nederland dat de jaarlijkse loonkosten met negen procent stijgen, aldus de directie.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.