nieuws

VNCI: ‘Chemische industrie veiliger, schoner en efficiënter’

Publicatie

19 jan 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LEIDSCHENDAM – De Nederlandse chemische industrie werkt steeds veiliger, produceert schoner en gaat efficiënter met energie om. Zo daalde het aantal verzuimongevallen in het vierde rij op jaar. Voor het merendeel van de 74 aangemerkte stoffen behaalde de sector al de reductiedoelstellingen die voor 2010 gesteld zijn. In verhouding met de groei van de chemische industrie nam het energieverbruik slechts beperkt toe, terwijl de uitstoot van CO2 nauwelijks toenam. Deze gegevens uit 2004 staan vermeld in het vandaag gepubliceerde Responsible Care Rapport van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI). Het rapport geeft een overzicht van de vorderingen van de chemische industrie op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en communicatie daarover.
De resultaten van persoonlijke veiligheid van eigen werknemers en aannemers zijn een belangrijke graadmeter voor de veiligheid in de chemische industrie. Hoewel in 2004 een dodelijk slachtoffer viel te betreuren, daalde het aantal ongevallen waarbij de werknemer zich ziek moest melden (verzuimongevallen) per miljoen gewerkt uren van 2,6 in 2003 naar 2,1 in 2004. Sinds 2001 neemt het aantal verzuimongevallen steeds verder af.
In 2004 zijn de emissies van 61 van de 74 stoffen die onder verzurende of milieubelastende stoffen vallen zover teruggedrongen dat de doelstellingen voor 2010 zijn behaald. Op het gebied van stikstofoxide blijft de chemische industrie achter op de planning. Hoewel de uitstoot inmiddels met 72 procent verminderd is, lijkt een afname van procent voor 2010 technisch niet realiseren. De NOx- emissiehandel moet hiervoor de oplossing bieden. Hiermee kan de reductie effectiever worden aangepakt dan via de normen voor individuele bedrijven.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.