Yara International heeft haar nieuwe ammoniak-importterminal in Brunsbüttel in Duitsland officieel geopend. De terminal ligt aan de Noordzee en het Kiel-kanaal, waardoor het een ideale lokatie is met het oog op de waterstofeconomie in Duitsland. Met de ingebruikname van de nieuwe terminal kan Yara jaarlijks drie miljoen ton ammoniak invoeren.

Yara is de grootste verscheper en distributeur van ammoniak ter wereld. De nieuwe importterminal zorgt ervoor dat er drie miljoen ton via Brunsbüttel kan worden ingevoerd. Ammoniak kan dienen als drager voor waterstof. Na kraken van ammoniak ontstaat waterstof. De hoeveelheid die Yara via de nieuwe terminal kan importeren zou overeenkomen met 530 duizend ton waterstof per jaar. Dat is vijf procent van de hoeveelheid die Europa zich tot doel heeft gesteld.

Yara verwacht dat de vraag naar ‘emissie-arme’ ammoniak in Duitsland de komende jaren significant zal groeien. De verwachting is dat 70 procent van de Duitse ammoniakbehoefte in 2030 zal moeten worden geïmporteerd. Daarna zullen de volumes verder groeien.