Naast de subsidie van 750 miljoen euro die Nederland van de Europese Commissie mag toekennen aan elektrificatieprojecten van de industrie, heeft de EC ook een subsidieregeling van 998 miljoen euro goedgekeurd. Deze laatste regeling betreft ondersteuning voor de productie van hernieuwbare waterstof.

Deze maatregel past in de Europese waterstofstrategie en de Europese Green Deal. De regeling draagt ook bij tot de doelstellingen van het REPowerEU-plan om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen te verminderen en de groene transitie te versnellen.
Nederland wil 998 miljoen euro subsidie bijdragen om de elektrolysecapaciteit in Nederland te vergroten en de productie van hernieuwbare waterstof te ondersteunen. Dankzij de steun moet minstens 200 MW elektrolysecapaciteit worden gerealiseerd. Nederland wil in 2025 500 MW aan elektrolysecapaciteit realiseren In 2030 moet dat oplopen tot 3 tot 4 GW.

Om een bijdrage te verkrijgen organiseert de overheid dit jaar nog een biedprocedure. Deze aanbesteding staat open voor projecten met een capaciteit van minstens 0,5 MW. Deze regeling volgt op een eerdere Nederlandse regeling die de Commissie in juli 2023 heeft goedgekeurd. Die was specifiek gericht op de ondersteuning van kleinschalige elektrolyse-installaties (met een capaciteit tot 50 MW).