Naast de goedgekeurde subsidieprogrammaā€™s voor elektrificatie en waterstof, heeft de Europese Commissie ook bekend gemaakt de voorgenomen steun van de Nederlandse overheid aan Djewels goed te keuren. Djewels, een dochteronderneming van HyCC, mag aldus rekenen op 80 miljoen euro om haar demonstratieproject uit te voeren.

Nederland ondersteunt Djewels bij de bouw en de exploitatie van een hernieuwbare waterstofinstallatie gedurende drie jaar. Het project is met name gericht op het aantonen van de haalbaarheid van de productie van hernieuwbare waterstof met een alkaline-elektrolyse-installatie met elektroden met hoge stroomdichtheid, hogedrukwaterstofoutput en een kleine ruimtebeslag. De innovatieve elektrolyse-installatie krijgt een capaciteit van 20 MW. Het geproduceerde waterstof zal worden gebruikt om methanol te produceren.

Djewels, wordt eigenaar en exploitant van de waterstofproductiefaciliteit. Met de subsidie van 80 miljoen euro kan het verwachte financieringstekort worden gedekt. Mocht het project zeer succesvol blijken, dan betaalt Djewels een deel van de extra inkomsten terug aan Nederland.

De bouw van de elektrolyse-installatie zal naar verwachting nog dit jaar van start gaan. De installatie moet in 2027 in gebruik worden genomen. De fabriek wordt gevestigd op het Chemie Park Delfzijl.