nieuws

Winst en omzet Basf stijgt ondanks druk op marges

Publicatie

8 feb 2006

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

LUDWIGSHAFEN – BASF heeft het eerste half jaar afgesloten met een record-resultaat, dat hoger lag dan een jaar eerder. De omzet in het tweede kwartaal steeg met zestien procent tot 12,3 miljard euro en de EBIT steeg vijftien procent tot 1,9 miljard euro. Omzet over het eerste half jaar kwam op 25 miljard uit, wat twintig procent hoger was dan in dezelfde periode een jaar eerder.
De afgelopen zes maanden deed Basf een aantal belangrijke transacties. Zo kocht het bedrijf de bouwchemicaliënactiviteten van Degussa, nam het Engelhard over en ook Johnson Polymer en CropDesign. De goede resultaten waren te danken aan de goede economische omstandigheden gedurende het eerste half jaar. De economische situatie verbeterde en de verwachtingen zijn positief. Azië groeit snel, vooral China, India en Korea. Het economische klimaat in de VS is stabiel en ook de vraag in Europa groeit weer.
Toch ziet het bedrijf ook gevaren. Dat zijn hoge olieprijzen en de geopolitieke spanningen. Hoge grondstofkosten drukten op de marges. De verkoopprijzen werden daarom ook opgevoerd. BASF blijft echter bij haar positieve vooruitzicht voor heel 2006. CEO Jürgen Hambrecht verwacht een groei van drie procent voor de chemische industrie. Basf wil echter harder groeien dan de markt. Hambrecht denkt dat mede door de gedane acquisities, de omzet over heel 2006 boven de vijftig miljard uit zal komen. Gedurende de eerste zes maanden van 2006 kocht het bedrijf voor 681 miljoen euro aan eigen aandelen in. Basf zal in ieder geval tot de jaarvergadering van 2007 eigen aandelen in blijven kopen.
Het bedrijfonderdeel Chemicals had een omzet die 22 procent hoger uitkwam dan een jaar eerder. Dat lag aan hogere volumes, de bijdrage van de nieuwe afdeling Catalysts en nieuwe fabrieken in Nanjing. De EBIT daalde echter met vijftien procent. Door grotere druk op de marges, vanwege de hoge grondstofkosten. Maar ook gingen belangrijke fabrieken in onderhoud.
Het Plastics-segment had een acht procent hogere omzet, dankzij hogere volumes, vooral in styreen en polyurethanen. De winst steeg vijftien procent.
Het onderdeel Performance Products kende een omzetgroei van vijf procent. De winst daalde met 23 procent vanwege hoge grondstofkosten.
Voor Agricultural Products & Nutrition waren de resultaten niet goed. De omzet en winst daalde vanwege lagere volumes en de verkoop van generieke producten in de VS.
Wat betreft fijnchemicaliën deed het bedrijf het een stuk beter. Omzet en winst stegen dankzij de aroma-chemicaliën. Voor Vitamine C en lysine drukte overcapaciteiten op de inkomsten. Maar door kostenreducties kon de winst worden opgevoerd.
Ook het olie- en gas-segment presteerde prima. Een vijftig procent hoger resultaat dankzij de hoge olieprijs en de hogere gasverkopen. De omzet steeg vooral in Europa en Azië. In de VS daalde de EBIT, onder andere vanwege een turnaround van de kraker in Port Arthur. Een paar weken geleden kondigde BASF aan dat het in China een overeenkomst met een waarde van vijfhonderd miljoen euro tekende met haar partner Sinopec om verder te investeren in de uitbreiding van de stoomkraker en downstreamfabrieken.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.