nieuws

Winst Shell ver boven verwachting

Publicatie

27 okt 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

DEN HAAG – Shell heeft in het derde kwartaal fors meer winst gemaakt dan verwacht dankzij de gestegen olieprijs. De winst exclusief voorraadeffecten en bijzondere posten (actuele kosten) steeg met 68 procent tot 7,37 miljard dollar. Dat liet de Nederlands-Britse oliemaatschappij donderdag weten.
Shell kreeg in het derde kwartaal 1,57 miljard dollar aan verscheidene eenmalige baten. Zo leverde de verkoop van het belang in Gasunie aan de Nederlandse staat Shell eenmalig 1,77 miljard dollar op. Zonder deze eenmalige inkomsten bedroeg de winst tegen actuele kosten ruim 5,8 miljard dollar. Analisten hielden hier rekening met een resultaat van 5,12 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal vorig jaar kwam de vergelijkbare winst uit op 4,38 miljard dollar.
In juli, augustus en september steeg de nettowinst met 68 procent tot 9,03 miljard dollar. De omzet liep met zes procent op tot 94,72 miljard dollar. Shell keert over het derde kwartaal een dividend uit van 23 cent per aandeel.
De schade die Shell opliep als gevolg van de orkanen in de Golf van Mexico becijfert het concern voor dit en volgend jaar op in totaal 350 miljoen dollar na belastingen. Een aanzienlijk deel hiervan zal door de verzekering worden gedekt, aldus Shell.
Het natuurgeweld kostte Shell in het derde kwartaal gemiddeld 160.000 vaten olie per dag. De productie in de Golf is nu hersteld tot 200.000 vaten per dag, nog steeds ver onder de 450.000 vaten per dag voor de orkaan. Het belangrijke Mars-platform in de Golf van Mexico wordt pas in de tweede helft van 2006 weer in gebruik genomen.
Shell rekent voor heel 2006 op een gemiddelde productie van 3,5 miljoen vaten per dag. Dat is aan de onderkant van de eerder genoemde verwachting van 3,5 tot 3,8 miljoen vaten per dag.
De belangrijkste divisie Exploratie en Productie boekte zonder eenmalige effecten een 27 procent beter resultaat ten opzichte van een jaar geleden. Dit kwam voornamelijk voor rekening van de hoge olie- en gasprijs. In vergelijking met een jaar eerder was de olieprijs in het derde kwartaal gemiddeld 49 procent hoger.
Shells gasdivisie verkocht twee procent meer vloeibaar aardgas (LNG) in vergelijking met een jaar eerder. De winst van dit aan invloed winnende bedrijfsonderdeel steeg met 84 procent.
Shell denkt nog steeds dat het dit jaar 15 miljard dollar investeert. In december maakt het olieconcern bekend hoeveel het volgend jaar zal investeren. Met deze grote investeringen wil Shell zijn olie- en gasreserves, die in het 2004 moest afwaarderen, snel weer op peil brengen.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Air Products en Gunvor werken aan Rotterdamse importterminal ammoniak

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.