Geplande stop Zeeland Refinery gaat door

Zeeland Refinery, de olieraffinaderij in Vlissingen-Oost, staat op het punt om te beginnen met een grote onderhoudsstop. Dankzij een breed scala aan preventieve maatregelen kunnen de noodzakelijke werkzaamheden doorgaan, ondanks de uitdagingen die het coronavirus met zich meebrengt. Tijdens de stop wordt de nieuwe reactor voor de hydrocracker aangesloten.

De raffinaderij wordt half mei uit bedrijf genomen om te beginnen aan grootschalig onderhoud aan de fabrieksinstallaties. Naast de onderhoudswerkzaamheden starten er diverse projecten op het gebied van veiligheid, energie, milieu en procesverbetering.

Hydrocracker

In juli 2019 is een dertig meter hoge en zeshonderd ton wegende reactor geplaatst naast de twee bestaande reactoren. De derde reactor is een investering in de uitbreiding van de hydrocracker van zo’n veertig miljoen euro en wordt gedaan door aandeelhouders Total en Lukoil. Door de uitbreiding kan de hydrocracker energie-efficiënter produceren en wordt een CO2-reductie van ongeveer tienduizend ton gerealiseerd. ‘Dit is een volgende stap in het toekomstbestendig maken van onze raffinaderij’, aldus algemeen directeur Nathalie de Muynck. Bekijk hier een filmpje van het inhijsen van deze reactor.

Anderhalve meter afstand

Tijdens het onderhoud, waarvoor er tijdelijk ruim 1600 extra arbeidskrachten op het raffinaderijterrein werkzaam zijn, minimaliseert Zeeland Refinery de kans op besmetting met het coronavirus dankzij een streng preventie- en hygiëneprotocol, opgesteld in lijn met de richtlijnen van het RIVM. Een groot deel van de maatregelen heeft betrekking op het houden van anderhalve meter afstand. Zo zijn acht extra omkleed- en pauzeruimtes op het terrein geplaatst en de werk-, rust- en rookplekken zijn anders ingericht dan gebruikelijk. Tafels zijn verder uit elkaar geplaatst en er zijn tussenschotten geïnstalleerd. Om gedrang te voorkomen in omkleedruimtes en het restaurant, verdeelt het bedrijf medewerkers in verschillende groepen die allemaal in een bepaald tijdvak toegang tot de ruimtes hebben.

Daarnaast zijn er uitgebreide schoonmaak- en ontsmettingsprocedures en desinfectiemiddelen aanwezig voor medewerkers. Bij werkzaamheden die plaatsvinden op locaties waar anderhalve meter afstand niet mogelijk is, dragen medewerkers mondkapjes of gelaatschermen. Deze maatregelen worden op het raffinaderijterrein overal duidelijk aangegeven én gehandhaafd. Zo wordt geborgd dat iedereen veilig kan werken en de onderhoudsstop veilig kan plaatsvinden.

Delen:
Author