nieuws

Zeer gevaarlijke chemische stoffen vervangen

Publicatie

17 okt 2005

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

DEN HAAG – Zeer gevaarlijke giftige stoffen moeten zo veel mogelijk worden vervangen door minder schadelijke stoffen. Daarom moet de vergunningverlening beperkt zijn en herzien kunnen worden. In bepaalde gevallen zal een vergunning slechts gelden voor een beperkte duur. Ook moet bij de aanvraag een plan komen voor de ontwikkeling van veilige alternatieven. Dit zei staatssecretaris Van Geel (milieu) tijdens een vergadering van Europese milieuministers vandaag in Luxemburg.
Ook vindt Van Geel dat stoffen die opzettelijk vrijkomen uit voorwerpen op dezelfde wijze aan de registratieverplichting moet voldoen als de stof. Zo zou voor inkt en inktlinten dus dezelfde regels moeten gelden. In beide gevallen is er immers sprake van blootstelling, aldus de staatssecretaris. Verder vindt Van Geel dat de verantwoordelijkheid meer bij het bedrijfsleven komt te liggen. Nu dreigt er teveel bureaucratische rompslomp te ontstaan.
In Luxemburg spraken de milieuministers over het nieuwe Europese chemische stoffenbeleid. Centraal daarin staat REACH, dat staat voor registratie, evaluatie en vergunningverlening van chemische stoffen. Volgens dit nieuwe systeem moeten bedrijven informatie leveren om op verantwoorde wijze met deze stoffen te kunnen om gaan. Naar verwachting zullen de ministers van Economische Zaken op de Concurrentieraad van 28 november een politiek besluit nemen over het nieuwe Europese stoffenbeleid. Het Europees Parlement komt waarschijnlijk op 14 november met een eerste standpunt.

Petrochem 3, 2022

29 juni 2022

nieuws

Neste investeert 1,9 miljard in nieuwe Rotterdamse fabriek

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Schrijft u in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.