nieuws

Zeeuwse bio-ethanolfabriek benut meer suikers uit bieten

Publicatie

8 mrt 2021

Auteur

Liesbeth Schipper

Categorie

Petrochem

Soort

nieuws

Tags

project

In Zeeland gaat in een nieuwe fabriek bio-ethanol uit suikerbieten maken. Niet via een tussenstap met suiker, maar rechtstreeks, dankzij de Betaprocess-technologie van Dutch Sustainable Development (DSD). De fabriek komt volgens de Provinciale Zeeuwse Courant ten oosten van Suiskil, op de Axelse Vlakte, te staan. Als alles meezit, is hij begin 2024 operationeel.

Betaprocess verwerkt een suikerbiet in zijn geheel door de cellen van de suikerbiet via vacuümextrusie tot explosie te brengen. Doordat de celwanden open springen, komen de suikers direct bloot te liggen, waarna micro-organismen er meteen mee aan de slag kunnen gaan. Op deze manier verloopt de fermentatie sneller en efficiënter. Het resultaat is een hoger rendement ten opzichte van de klassieke methode die de bieten eerst tot suiker verwerkt. Bovendien vindt het proces plaats onder lage druk en bij lage temperaturen, waardoor het minder energie kost.

In 2015 won Betaprocess de verkiezing van de Northern Enlightenmentz. In datzelfde jaar begon ook de optimalisatie van het proces in een proeffabriek op de testlocatie van ACRRES, het praktijkcentrum van Wageningen UR in Lelystad. De twee partijen werkten samen aan de optimalisatie onder de projectnaam ChemBeet.

Petrochem 4, 2021

28 mei 2021

nieuws

Shell en Enerkem willen kerosine uit afval maken

AGENDA

Deltavisie
Deltavisie 2021: Smart

Wanneer 17 Jun 2021
Locatie Online - live vanuit Rotterdam Ahoy