Lanxess hoofdkantoor

Lanxess grijpt in om kosten te besparen

Het Duitse chemiebedrijf Lanxess gaat flink kosten besparen en wil de efficiency tegelijkertijd verhogen. Dat zegt het bedrijf bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De omzet van het bedrijf daalde met ruim elf procent en de EBITDA kwam 57,7 procent lager uit.

Bij de aankondiging van de kwartaalcijfers presenteerde de Duitse chemieonderneming haar actieplan ‘Forward!’ waarin de reorganisatie uit de doeken werd gedaan. Lanxess wil dit jaar nog honderd miljoen euro besparen en vanaf 2025 jaarlijks 150 miljoen euro. Lanxess schrijft de slechte resultaten toe aan de lage marktvraag in veel sectoren. Voorraden bij klanten reduceren en verkoopprijzen dalen. Ook vanuit China bleef de vraag achter.

Politiek

Matthias Zachert, voorzitter van de raad van bestuur van Lanxess gaf aan dat de chemische industrie en Lanxess zich momenteel in een moeilijke situatie bevinden en ziet geen tekenen van verbetering voor de tweede helft van dit jaar. Het pakket maatregelen wat Zachert in het actieplan voorstelt moet de kortetermijn-resultaten verbeteren en op langere termijn leiden tot kostenbesparingen en efficiencyverbeteringen. Daarnaast riep hij de politiek op om actie te ondernemen. ‘In de huidige fase van economische zwakte, is Duitsland niet internationaal concurrerend als locatie. We hebben urgent duurzame condities nodig – een concurrerend elektriciteitstarief voor de industrie, reductie van de excessieve bureaucratie en snellere goedkeuring van procedures.’

Energie-intensief

Het bedrijf gaf aan dat het actieplan dit jaar nog moet leiden tot 100 miljoen euro besparingen, door sterk op de kosten te letten, een aannamestop in te voeren en investeringen te reduceren. Daarnaast denkt het aan een aantal structurele maatregelen voor de langere termijn die 150 miljoen euro besparingen per jaar moeten opleveren. Deze maatregelen worden vanaf 2025 doorgevoerd. Hiervoor voorziet het bedrijf een eenmalige kostenpost van 100 miljoen euro. Het bedrijf kijkt hierbij naar welke activiteiten energie-intensief zijn en wil haar administratieve structuur stroomlijnen.

Lanxess gaf aan dat de plannen in Duitsland zich richten op de Krefeld-Uerdingen site. De fabriek voor hexaanoxidatie zal in 2026 sluiten omdat deze erg energie-intensief is. Voor haar chroomoxideproductie zoekt het een koper. Mocht deze niet gevonden worden, dan zal ook die fabriek sluiten.

In het actieplan kijkt het bedrijf bovendien naar een verdere verfijning van het business model. In de afgelopen jaren richtte het bedrijf zich steeds meer op specialty chemicals. Die focus wil het bedrijf nog duidelijker handhaven. Bovendien wil Lanxess haar duurzame product-portfolio uitbreiden.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl