Dow Terneuzen

Trinseo wil styreenfabriek Terneuzen sluiten

Trinseo maakte bij de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal herstructureringsmaatregelen bekend. Belangrijkste aankondiging was hierbij de potentiële sluiting van de styreenfabriek in Terneuzen. Het bedrijf schreef over de afgelopen periode een nettoverlies van 349 miljoen dollar. Het bedrijf denkt met de sluiting van de styreenfabriek vanaf volgend jaar jaarlijks tussen de 70 en 90 miljoen dollar te kunnen besparen.

Trinseo noteerde in het tweede kwartaal van 2023 een omzetdaling van 32 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het bedrijf zag de volumes dalen doordat klanten hun voorraden liever opmaken dan nieuwe grondstoffen kopen. Het bedrijf kwam op een verlies uit van bijna 350 miljoen dollar – een bedrijfsresultaat dat 386 miljoen dollar lager lag dan een jaar eerder. EBITDA kwam op 57 miljoen dollar uit, terwijl dat een jaar eerder nog 107 miljoen dollar hoger lag. Het bedrijf zag de omzet in alle sectoren dalen ten opzichte van een jaar eerder.

Sluiting

De onderneming gaf aan inmiddels in gesprek te zijn met de ondernemingsraad van Trinseo Netherlands over de gevolgen van de mogelijke sluiting van de styreenfabriek in Terneuzen. Voor het bedrijf zelf zou sluiting betekenen dat het niet langer styreen produceert. Voor haar downstream-business waarvoor styreen een grondstof is zal Trinseo daarom volledig afhankelijk worden van externe aankoop.

PMMA

Naast de sluiting van de Zeeuwse fabriek kijkt Trinseo ook naar de optimalisering van haar PMMA-platen productie in Europa. Ook hier denkt het aan reductie of stilleggen van de productie. Kostenbesparingen en ontslagen worden niet uitgesloten. Eerder maakte hebt bedrijf bekend dat de productie van PMMA-platen in Matamoros in Mexico samengevoegd met de site van Aristech Surfaces in Florence, Kentucky in de VS.

Duitsland

In december liet het bedrijf al weten de styreenproductie in Boehlen in Duitsland te sluiten. Het bedrijf stelt dat de relatief kleine schaal van de site, hogere styreenproductie van concurrenten en de hoge gasprijs ervoor zorgen dat de fabriek niet-concurrerend is. Daarnaast gaf het toen aan de polycarbonaatproductie in het Duitse Stade stil te leggen en de productie van SB latex in het Finse Hamina ter reduceren.

Over het hele jaar 2023 voorziet Trinseo een verlies van 460 miljoen euro en een EBITDA van 215 miljoen. Dat is beduidend slechter dan het bedrijf in een vorige outlook voorspelde. Momenteel werken er wereldwijd zo’n 3400 mensen bij Trinseo.

Ex-Dow

Trinseo nam de styreenfabriek in Terneuzen in 2009 over van Dow. Eerder dit jaar werd bekend dat een eveneens ex-Dow-fabriek in Terneuzen zou worden stilgelegd. Olin kondigde toen aan de cumeen-productie te staken. Die Dow-fabriek kwam in 2015 in handen van Olin.

Op de foto de site van Dow in Terneuzen

Hoge gasprijs noopt ook Trinseo tot reorganisatie Europese sites

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl