Rendering VoltH2 Gelsenkirchen

VoltH2 krijgt Duitse subsidie voor bouw groene waterstoffabrieken

VoltH2 heeft in Duitsland een subsidie ontvangen voor de productie van groene waterstof. De regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen verleent het Nederlandse waterstofbedrijf een subsidie van 15 miljoen euro binnen het HyPerformer-programma. VoltH2 gaat het bedrag gebruiken voor de ontwikkeling van twee elektrolysers, één in Essen en één in Gelsenkirchen.

VoltH2 werkt aan een netwerk van fabrieken voor groene waterstof in Europa. Met de twee geplande installaties in Duitsland komt het totaal van het bedrijf op zes, met een totale productiecapaciteit van ruim 500 MW. VoltH2 werkt momenteel aan de realisatie van twee productiefaciliteiten in Nederland, in Vlissingen en Terneuzen. Het bedrijf heeft hiervoor de vereiste vergunningen al binnen en de verwachting is dat ze deze in 2025 in gebruik kan nemen. Ook ontwikkelt de onderneming een fabriek voor groene waterstof in Groningen Seaports in Delfzijl. Deze installatie krijgt een productiecapaciteit van 50 MW en moet in 2026 worden opgestart. Begin dit jaar startte het bedrijf de ontwikkeling van een waterstoffabriek in Wilhelmshaven in Duitsland.

HyPerformer

De twee installaties die VoltH2 in Duitsland wil realiseren, gaan waterstof produceren voor de transportsector. Het bedrijf neemt hiertoe deel in het HyPerformer-programma. De Duitse overheid heeft dit programma opgezet om in de verschillende regio’s alle schakels van de waardeketen van waterstof voor de transportsector te concentreren. Dat loopt van productie tot opslag, distributie en tankinfrastructuur tot de toepassingen van de waterstof, diverse transportmiddelen.

Rijn-Ruhrgebied

De subsidies die de Duitse overheid via dit programma ter beschikking stelt richten zich op regionale consortia die hun waterstoftechnologie nu in de praktijk willen toepassen. VoltH2 maakt deel uit van het consortium Hydrogen Metropole Ruhr (HyMR) dat een subsidie verkrijgt voor de ontwikkeling van een waterstof keten in het Rijn-Ruhrgebied. VoltH2 had de installatie in Essen al eerder dit jaar aangekondigd. De productie-installatie in Gelsenkirchen is de tweede in het Ruhrgebied. Deze krijgt een capaciteit van 10 MW, goed voor de productie van 800 ton groene waterstof per jaar. VoltH2 verwacht beide installaties in 2026 op te starten.

Waterstofmissie

Deze week ondertekenden Nederlandse en Duitse bedrijven en overheden overeenkomsten voor het versneld ontwikkelen van een waterstofcorridor tussen Nederland en Duitsland. Tegelijkertijd vond een economische missie op het gebied van waterstof plaats.

Overeenkomsten voor versnelling waterstofcorridor Nederland-Duitsland

 

 

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl