samenwerking Amsterdam Oman waterstof

Haven van Amsterdam en Oman versterken samenwerking waterstof

De Omaanse overheid, Hydrogen Oman (Hydrom), Port of Amsterdam, Zenith Energy Terminals en GasLog gaan samen de ontwikkeling van een toeleveringsketen voor vloeibare waterstof vanuit Oman onderzoeken. Daarvoor ondertekenden de partijen tijdens COP28 in Dubai een overeenkomst.

De partijen hebben de ambitie om een corridor voor vloeibare waterstof tussen Oman en Amsterdam te realiseren. Gezamenlijk onderzoeken ze wat er nodig is om een open access faciliteit voor het vloeibaar maken, opslaan en exporteren van waterstof te ontwikkelen in Oman. Ook speciale schepen voor het transport van waterstof, die GasLog momenteel ontwikkelt, maken deel uit van het onderzoek. De terminal van Zenith Energy in de haven van Amsterdam zou bestemming moeten worden voor de import, hervergassing en verdere distributie van de in Oman geproduceerde waterstof. Deze waterstof is bestemd voor lokale afnemers, maar ook voor andere grote industrie├źn in het Europese achterland.

Open access

De open-access faciliteit in Oman stelt het land ook in staat om kost-effectieve exportcorridors voor waterstof naar andere markten te verkennen. Oman wil groene waterstof produceren met behulp van zonne- en windenergie. Het land richt zich, vanwege zijn strategische ligging, zowel op de Europese als Aziatische markten. Hydrom leidt de ontwikkeling van de Omaanse waterstofsector en zorgt voor de landtoekenning aan waterstofontwikkelaars en het overzien van de uitvoering van projecten. De open-access faciliteit voor het vloeibaar maken van waterstof kan door individuele projecten gebruikt worden voor export.

COP27

Tijdens COP27, vorig jaar, tekenden Nederland en Oman al een intentieovereenkomst voor verdere samenwerking. Deze Joint Study Agreement is een nieuwe mijlpaal in de realisatie van een vloeibare waterstofcorridor tussen Oman en de Haven van Amsterdam.

In het Hydrogen Energy Supply Chain Project werd het eerste schip voor het transport van vloeibare waterstof, de Suiso Frontier, ontworpen en gebouwd. Bouwend op deze kennis streven de partners in Oman en Nederland ernaar om voor 2030 het internationale transport van vloeibaar waterstof mogelijk te maken.

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl