Covestro vergroent Antwerpse fabrieken verder met windenergie van RWE

Covestro Antwerpen en RWE hebben een langlopende stroomafnameovereenkomst (PPA) getekend voor de levering van windenergie uit de Noordzee. Het contract loopt van 2026 tot 2030. Det aandeel hernieuwbare energie stijgt daarmee van 45 naar 60 procent van de huidige stroombehoefte van de Antwerpse site. 

‘Met dit nieuwe contract tonen we aan dat we consequent verdergaan op ons pad naar een klimaatneutrale productie – zelfs in economisch uitdagende tijden’, zegt Thorsten Dreier, CTO van Covestro. Het chemieconcern wil wereldwijd volledig klimaatneutraal produceren tegen 2035. Daartoe heeft het al verschillende leveringsovereenkomsten voor elektriciteit afgesloten, onder andere in China en de VS.

Tussentijdse doelstelling

Tegen 2025 moet ook 10 procent van de elektriciteit in de Duitse vestigingen afkomstig zijn van hernieuwbare energiebronnen. Op deze manier wil Covestro de tussentijdse doelstelling bereiken om de broeikasgassen uit de productie tegen 2030 met 60 procent te verminderen. Eind 2023 kwam al circa 16 procent van de wereldwijde elektriciteitsbehoefte binnen Covestro uit hernieuwbare bronnen.

Anilinefabriek

De nieuwe PPA met RWE vervangt een huidige overeenkomst voor Antwerpen die eind 2025 afloopt. Op de Antwerpse site produceert Covestro polycarbonaat, een hoogwaardige kunststof die wordt gebruikt in koplampen van auto’s, elektrische en elektronische onderdelen, LED-lampen, medische technologie en vele andere toepassingen. Op de site wordt ook polyether en de belangrijke chemische stof aniline geproduceerd, twee bouwstenen voor isolatie voor gebouwen en de koelketen. Covestro breidt momenteel zijn productie in Antwerpen uit met de bouw van een nieuwe anilinefabriek van wereldformaat.

 

Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl