pipeline

Koole Pernis bespaart ruim 40% energie dankzij stoom van buren

Recycling Kombinatie REKO en Koole Tankstorage Pernis hebben een stoomleiding tussen elkaars sites aangelegd. REKO gebruikte tot nu toe haar overtollige stoom om elektriciteit op te wekken. Het bedrijf levert de stoom nu direct aan Koole, dat het gebruikt voor de verwarming van haar opslagtanks. De nieuwe stoomleiding zorgt voor een CO2-reductie van 3000 tot 5000 ton per jaar.

De leiding is mede mogelijk gemaakt door de subsidieregeling ‘energie-infra op industrieterreinen’ van de provincie Zuid-Holland. Het stoomnetwerk is vandaag officieel aangesloten en in gebruik genomen.

REKO ligt vlakbij de site van Koole Tankstorage in de Rotterdamse haven. Het bedrijf verwerkt oud asfalt dat verontreinigd is met teer. Hieruit maakt het grind en bindmiddelen die direct kunnen worden gebruikt voor de productie van nieuw beton en asfalt. Bij het thermisch recyclingproces komt ook een grote hoeveelheid warmte vrij, dieREKO tot nu toe met een stoomgenerator omzette in elektriciteit.

Energiebesparing

Op de nabijgelegen site van Koole worden diverse plantaardige oliën op- en overgeslagen. De opslagtanks voor deze oliën moeten worden verwarmd. Dit gebeurt met stoom. Tot nu toe produceerde Koole haar stoom met een gasgestookte stoomketel. Door gebruik te maken van het stoomnetwerk met REKO bespaart Koole nu ongeveer 6 miljoen kubieke meter aardgas, een energiebesparing van meer dan veertig procent.

Subsidie Zuid-Holland

Voor de investering in de stoomleiding droeg de Provincie Zuid-Holland met een subsidie bij. Met de subsidieregeling ‘energie-infrastructuur op industrieterreinen in Zuid-Holland’ draagt de provincie bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot van de industrie. De regeling is bedoeld voor samenwerkende bedrijven in de industriële sector die op hun eigen industrieterrein hun infrastructuur willen aanpassen. Bijvoorbeeld voor de uitwisseling van restwarmte. De provincie subsidieert daarbij maximaal 25 procent van de investeringskosten (tot een maximum van 500.000 euro). In totaal zijn er met deze regeling vier projecten gesubsidieerd met een verwachte CO2-reductie van 31.000 ton CO2 en 650 kg stikstof (NOx).

Delen:

jacqueline@industrielinqs.nl