VoltH2 SWECO waterstoffabriek Delfzijl

Nieuwe fase ontwikkeling groene waterstoffabriek VoltH2 Delfzijl

VoltH2 en Sweco werken samen aan de voorbereiding van de bouwfase van de groene waterstoffabriek in Delfzijl. Het ingenieursbedrijf start met de basic engineering van de installatie die in 2027 moet worden opgeleverd. De fabriek krijgt een capaciteit van 5 kton groene waterstof per jaar.

VoltH2 ontwikkelt momenteel drie groene waterstoffabrieken in Nederland, in Delfzijl, Vlissingen en Terneuzen. Daarnaast werkt het aan de ontwikkeling van drie fabrieken in Duitsland (Wilhelmshaven, Essen en Gelsenkirchen). Na eerdere goedkeuringen, ontving het energiebedrijf de afgelopen zes maanden een bouw- en milieuvergunning en een aanzienlijke OWE-subsidie voor de fabriek in Delfzijl. Sweco ondersteunde VoltH2 bij de aanvraag van de subsidies en de vergunningen.

Het ingenieursbureau neemt de komende maanden ook de basic engineering van de waterstofinstallatie voor zijn rekening. Sweco en VoltH2 ontwikkelen meerdere installaties met een relatief kleine capaciteit. Hierdoor is groene waterstof op relatief korte termijn beschikbaar, aldus de CEO van VoltH2, André Jurres. ‘In Delfzijl voorzien we een waterstoffabriek van 60 MW in de tweede helft van 2027. Dat komt overeen met een productie van circa 5000 ton per jaar.’

Sweco en VoltH2 werken sinds 2021 samen. De bedrijven hebben voor de ontwikkeling van de fabriek in Delfzijl een EPCM (Engineering, Procurement & Construction Management) contract afgesloten.

Op de foto:

Van links naar rechts: Filip Verheyen (Division Director Industry Sweco Belgium), André Jurres, Åsa Bergman (President & CEO Sweco), Tom Van Den Noortgaete (Division Director Energy & Environment Sweco Belgium), Erwin Malcorps (Business Area President Sweco Belgium), Gerwin Hament (Director Operations VoltH2), Peter De Block (Director Construction VoltH2)

Delen:

Eindredacteur van Industrielinqs en Petrochem, en immer speurend naar relevant nieuws om te delen. Mijn interesse: breed. Mijn specialiteit: investeringsprojecten en onderhoudsstops!

liesbeth@industrielinqs.nl