Het Circular Materials Center in Kortrijk (West-Vlaanderen) krijgt begin volgend jaar een volledig uitgebouwde recyclelijn om cursisten en bedrijven intensief op te leiden en vertrouwd te maken met de nieuwste recycleprocessen voor kunststoffen in een circulaire economie. De exploitatie van deze ‘circulaire fabriek’ is gegund aan opleidingsorganisatie Plastiq.
De ‘circulaire fabriek’ is een complete recyclelijn voor opleidingsprogramma’s en demonstratieprojecten rond de best beschikbare recycletechnieken voor het circulair gebruik van kunststoffen. Dit moet het mogelijk maken om kunststofafval en bepaalde reststromen binnen de kunststofproductie te verwerken tot grondstoffen voor hergebruik in nieuwe kunststofmaterialen. De installatie is naar verwachting in de eerste maanden van 2022 operationeel en wordt modulair opgebouwd uit een vermaler, meng- en doseersystemen, granulator en een profiel- en plaatextruder.
Plastiq zet de opleidingsinfrastructuur in voor de training en coaching van studenten, werkzoekenden, werknemers en bedrijven uit de kunststoffensector. De ‘circulaire fabriek’ staat in het recent geopende Circular Materials Center in Kortrijk. Dit onderzoeks- en opleidingscentrum voor de kunststoffen- en textielsector is een gezamenlijk initiatief van POM West-Vlaanderen, Centexbel, KU Leuven en Plastiq.
De investering in de ‘circulaire fabriek’ maakt deel uit van het EFRO-project Upskill dat de komende twee jaar acht miljoen euro investeert in hoogstaande opleidingsinfrastructuur om te beantwoorden aan de vraag van bedrijven naar divers talent met de noodzakelijke technische en digitale skills.