BASF heeft een subsidie ontvangen van het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor de bouw van ’s werelds grootste industriële warmtepomp. De komende maanden zal het bedrijf starten met de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw op de site in Ludwigshafen. Het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaat draagt ongeveer 310 miljoen euro bij aan het project vanuit het ‘Carbon Contracts for Difference’ subsidieprogramma.

De nieuwe warmtepomp is de eerste in zijn soort die wordt gebruikt voor stoomgeneratie. Er zijn nergens vergelijkbare industriële pilotprojecten voor deze technologie, aldus Markus Kamieth, Voorzitter van de Raad van Bestuur van BASF.

De pomp krijgt een capaciteit om jaarlijks 500.000 ton stoom per jaar te produceren. De pomp maakt gebruik van restwarmte uit het koelen en zuiveren van de procesgassen van één van de twee stoomkrakers op de site. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt door hernieuwbare energie. De gegenereerde stoom wordt gebruikt bij de productie van mierenzuur. Dankzij de warmtepomp kan in dit proces 98 procent van de broeikasgasemissies worden gereduceerd. Ook andere productie-eenheden op de site kunnen gebruik maken van de stoom via het stoomnetwerk. BASF berekende dat de pomp jaarlijks voor een reductie van broeikasgassen van 100 duizend ton zorgt.

BASF wil de warmtepomp in 2027 in gebruik nemen. De bouw zal in het eerste kwartaal van 2025 aanvangen.

Afgelopen jaar gebruikte BASF ongeveer 14 miljoen ton stoom in Ludwigshafen. De helft van de stoom wordt opgewekt door gebruik te maken van warmteterugwinning.