ONE-Dyas mag de werkzaamheden aan het N05-A gaswinningsproject hervatten. Gisteren publiceerde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) het herstelbesluit.

Twee jaar geleden kreeg ONE-Dyas de vergunning voor het project. Een aantal partijen spanden echter een rechtszaak tegen de gaswinning aan. Vorige maand oordeelde de rechter al dat een groot deel van de vergunningen in stand konden blijven ā€“ dat ging over het winnen van aardgas en het aanleggen van de pijpleiding en de elektriciteitskabel. Maar de rechter gaf ook aan dat er een aantal gebreken in de omgevingsvergunning was. Hiertoe is nu een herstelbesluit gepubliceerd, waardoor ONE-Dyas vanaf vandaag verder mag met de werkzaamheden.

Beoordeling

De punten waarop eerder de omgevingsvergunning werd vernietigd gaan om de gevolgen van mogelijke stikstofuitstoot op het Natura-2000 gebied Duinen Schiermonnikoog. Het bedrijf bracht een aanvullende passende beoordeling in, waarin ze stelde dat de geringe en tijdelijke stikstofdepositie geen significante gevolgen heeft voor die natuurwaarden. Bij het besluit werd deze beoordeling buiten beschouwing gelaten, omdat deze pas later was ingediend. Ook ontbrak een definitieve verklaring van bedenkingen in het kader van soortenbescherming voor de verstoring van de bruinvis door onderwatergeluid tijdens het heien van verankeringspalen van het boorplatform. Omdat die verklaring pas Ć©Ć©n dag voor de tweede zitting afgegeven werd is die niet door de rechtbank beroordeeld. Ook ontbrak een verklaring van geen bedenkingen voor de verstoring van de grijze en gewone zeehond door onderwatergeluid. ONE-Dyas heeft haar papieren nu wel op orde en mag verder met het project.

Afrondende werkzaamheden

Het platform N05-A zal als eerste Nederlandse platform in de Noordzee rechtstreeks draaien op offshore windenergie, doordat het wordt aangesloten op het nabijgelegen windpark Riffgat. ONE-Dyas heeft tevens plannen voor groene waterstofproductie en CO2-afvang en opslag binnen het project. ONE-Dyas en alle gecontracteerde bedrijven gaan nu zo snel mogelijk beginnen met de afrondende werkzaamheden op de Noordzee. Het bedrijf verwacht dat het eerste aardgas nog voor het einde van het jaar geproduceerd kan worden.

GEMS

Het project N05-A is onderdeel van het zogenaamde GEMS-gebied, een gebied in de Nederlandse en Duitse Noordzee, zoā€™n 20 tot 100 kilometer ten noorden van de monding van de Eems. De geschatte potentie van de gasvelden is circa 50 miljard kubieke meter aardgas.

https://industrielinqs.nl/rechtbank-vernietigt-omgevingsvergunning-n05-a-platform-one-dyas/