PGGM en Shell verkennen acquisitie Eneco

PGGM en Shell hebben hun krachten gebundeld om de mogelijkheid te verkennen om deel te nemen aan de gecontroleerde veiling voor de duurzame energieleverancier Eneco. In december 2018 kondigden Eneco en haar aandeelhouderscommissie de start van het privatiseringsproces aan.

Het consortium is onder de indruk van de prestaties van Eneco bij de transformatie van het Nederlandse energiesysteem door investeringen in duurzaamheid en hernieuwbare energie. PGGM en Shell combineren de kennis, ambities en financiële toewijding om voort te bouwen op de duurzame strategie van Eneco en zijn vastbesloten om de producten en diensten voor hernieuwbare energie concurrerend te laten groeien voor miljoenen klanten in Noordwest-Europa.

Met hun wortels in de Nederlandse samenleving begrijpen zowel PGGM als Shell de unieke positie van Eneco in het aangaan van de uitdagingen en kansen van de energietransitie. Het consortium voorziet dat Eneco een platform voor groei zal zijn, opererend vanuit Rotterdam, met potentiële investeringen binnen en buiten Nederland. Eneco kon dit als een afzonderlijke entiteit realiseren, gebruikmakend van een sterke identiteit, duurzame klantenrelaties en een betrokken en ervaren personeelsbestand binnen het bedrijf.

‘De energietransitie biedt goede kansen voor langetermijninvesteringen in een meer duurzame economie en we denken dat Eneco een centrale rol kan spelen in het realiseren van de gedeelde ambities van het consortium. PGGM en Shell bieden aanvullende ervaring en expertise over de activiteiten van Eneco, die de levering van betaalbare duurzame energie aan een groeiend aantal klanten in Noordwest-Europa zullen ondersteunen’, zegt Frank Roeters van Lennep, Chief Investment Officer Private Markets PGGM.

Door middel van haar bestaande activiteiten en activiteiten biedt Shell toegang tot onderzoek en ontwikkeling op het gebied van schone technologie, verbonden mobiliteit en digitale start-ups, evenals een aanzienlijk aantal partners en klanten. ‘Dit biedt kansen langs de gehele waardeketen van energie, van opwekking van hernieuwbare energie tot handel en levering thuis, onderweg en op het werk’, zegt Shell’s geïntegreerde gas- en nieuwe energiesector, Maarten Wetselaar. ‘De business van Eneco sluit naadloos aan bij Shell’s New Energies-activiteiten en -ambities om voortdurend nieuwe manieren te vinden om de CO2-uitstoot te verminderen en meer en schonere energie te leveren. Het consortium zet zich in voor het uitbreiden en ontwikkelen van bedrijfsmodellen die zowel maatschappelijke als commerciële waarde creëren.’

Delen:
Author