Shell Rheinland

Shell Rheinland neemt nieuwe productie-installatie voor bio-LNG in gebruik

Shell Deutschland heeft een nieuwe fabriek voor de productie van bio-LNG (vloeibaar biomethaan) in gebruik genomen op het Energy and Chemicals Park Rheinland. De fabriek is de grootste in zijn soort in Duitsland en kan jaarlijks ongeveer 100.000 ton van deze brandstof produceren. Shell richt met deze brandstof op het vrachtvervoer.

Felix Faber, Managing Director van Shell Duitsland zei bij de opening van de installatie dat Shell de hele waardeketen voor bio-LNG wil bedienen: ‘Daartoe heeft Shell al een Europawijd netwerk van 90 tankstations voor het tanken van LNG-trucks opgezet, waaronder 36 stations in Duitsland. In 2022 hebben we NatureEnergy, Europa’s grootste producent van biomethaan uit Denemarken, overgenomen. Momenteel werken we aan de bouw van nog meer fabrieken in Duitsland.’ Faber gaf daarbij aan dat de liquefier niet alleen van belang is voor de transformatie van de site, maar tevens een belangrijke bouwsteen voor de waardeketen van bio-LNG is.

Biomethaan wordt geproduceerd uit landbouwafval (mest, drijfmest of organische resten). Shell maakt het vloeibaar in de nieuwe fabriek op de Rheinland-lokatie en levert het aan LNG-tankstations. De nu in gebruik genomen faciliteiten betreffen een liquefactie-installatie, een gasverwerkingssysteem, opslagtanks, laadstations voor vrachtwagens en de vereiste veiligheidsfakkels.

Aanjager

Shell beschouwt de Rheinland-lokatie als één van de belangrijkste aanjagers in de energietransitie. Op deze loaktie nam het bedrijf drie jaar geleden de Refhyne-1 elektrolyser in gebruik, waarmee het groene waterstof produceert. In januari maakte Shell bekend dat het haar Wesseling-site van Shell Rheinland gaat ombouwen en daar geen ruwe olie meer zal verwerken.

Foto: Shell, Joachim Rieger

Shell doet grote investering in Rheinland-raffinaderij

Delen:
Tags

jacqueline@industrielinqs.nl