Aldel heropent na zes jaar ‘Elektrolysehal 1’

Het aluminiumbedrijf Aldel heeft in Delfzijl na zes jaar de productie in Elektrolysehal 1 hervat. De herstart is onderdeel van een aanzienlijk investeringstraject van de nieuwe eigenaar. De verwachting is dat de fabriek eind van 2019 op volledige productiecapaciteit zal draaien.

Vanaf afgelopen maandag wordt in die hal weer aluinaarde omgesmolten tot aluminium. Om te beginnen worden er 44 ovens in gebruik genomen. Samen met de ovens in de andere elektrolysehal zijn er dan 228 in gebruik. Het is de bedoeling dat uiterlijk eind dit jaar alle 304 exemplaren weer actief zijn.

De fabriek is in november 2017 na faillissement overgenomen door York Capital en is bezig met een aanzienlijk investeringsprogramma om de fabriek terug te brengen naar de oorspronkelijke productieniveaus. De volledige capaciteit van de fabriek is meer dan 150.000 ton perspalen en walsplakken per jaar.

Balanceren energienet

Aldel kan een rol spelen in het balanceren van het Nederlandse energienetwerk. Die rol wordt belangrijker naarmate het aandeel hernieuwbare energie toeneemt. De productie van aluminium gebeurt met elektrolyzers. Balanceren kan door de productie op te schroeven tijdens overschotten aan wind en zonne-energie en juist terug te draaien bij weinig zon en wind.

Vacatures

Als gevolg van de aanzienlijke investering is Aldel nog steeds op zoek naar nieuwe werknemers. De nadruk ligt vooral op productie en technische functies, maar er zijn ook vacatures beschikbaar in commerciële en IT-afdelingen. Aldel heeft momenteel ongeveer 500 mensen op het terrein waarvan 270 vaste werknemers zijn. Begin 2018 was dit aantal 175 fte’s. Eenmaal op volle productiecapaciteit wordt verwacht dat er meer dan 300 mensen in vaste dienst zullen werken.

Delen:
Author