Havens willen samen CO2 opslaan

Rotterdam, Antwerpen en North Sea Port willen samen CO2 ondergronds opslaan. Ze zijn van plan tot 10 miljoen ton CO2 uit de havengebieden af te vangen en op te slaan in een leeg gasveld. En na 2030 mogelijk meer.
Onder de naam CO2TransPorts vragen de drie clusters Europa het project te erkennen als Project of Common Interest (PCI). De beslissing daarover wordt in juni of september verwacht. Met een positieve beslissing zouden aanzienlijke subsidies mogelijk worden.

Leeg gasveld

Opslag van 10 miljoen ton CO2 is ongeveer een zesde van de meer dan 60 miljoen ton CO2 die de clusters samen kunnen uitstoten. Het ziet er naar uit dat Antwerpen en North Sea Port (Gent en Zeeland) met deze ambitie zullen aansluiten bij Porthos, het bestaande CO2-project van Rotterdam. Het omvat de aanleg van een netwerk van pijpleidingen in de Nederlandse haven om de uitstoot van  raffinaderijen en chemiefabrieken af te vangen, voor die via de schoorsteen de lucht ingaat, en een onderzeese pijpleiding van circa 20 kilometer om de CO2 in een leeg gasveld te stoppen.

Verder uitbreiding

Het streven is om tegen 2026 het CO2-netwerk in de haven van Rotterdam aan te leggen. Tussen 2026 en 2030 zou er dan werk worden gemaakt van een grensoverschrijdende CO2-pijpleiding tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam en een CO2-verbinding tussen Antwerpen en de havengebieden van North Sea Port. De drie havens houden er ook rekening mee dat de capaciteit van 10 miljoen ton CO2 niet zal volstaan. Vanaf 2030 wordt een verdere uitbreiding verwacht.

Delen:
Tags
Author