Gezinsauto op zonne-energie komt er echt aan

Het Nederlandse bedrijf Lightyear heeft een gezinsauto ontwikkeld die een maximaal aantal kilometers op zonne-energie kan rijden. ‘Met onze auto kun je in Nederland acht- tot tienduizend zonnekilometers per jaar rijden. In Spanje zelfs het dubbele’, stelt Durandus Dijken van Lightyear. Het plan is om vanaf 2021 de Lightyear One op de markt te brengen.

Onder ideale omstandigheden kan het prototype in één stuk achthonderd kilometer rijden. Hiervoor verwerkte het bedrijf in het prototype zoveel mogelijk zonnepanelen met een hoog rendement, bijna vijf vierkante meter. De auto verbruikt ook zo min mogelijk energie. Hij is zeer licht en aerodynamischer dan welke auto ook. Bovendien heeft deze voor een optimale overbrenging motoren in de vier wielen.

Lightyear is een initiatief van vijf studenten van de TU Eindhoven. Na de Solar Challenge, een wedstrijd tussen zonne-auto’s, besloten ze een volwaardige gezinsauto te ontwikkelen. Er kwam onder meer financiële steun van de TKI Urban Energy. Daarmee deed Lightyear samen met ECN part of TNO onderzoek naar het integreren van zonnepanelen. Om het prototype nu verder door te ontwikkelen krijgt het bedrijf de subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).

Delen:
Author