Bedrijven onderzoeken potentie van superkritische CO2

Hoeveel energie kan Avebe besparen met superkritische CO2 als droogmiddel? En kan Foamplant er zijn productieprocessen mee verduurzamen en nieuwe schuimtoepassingen ontdekken? In een vierjarig project gaan Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool en zeven bedrijven aan de slag met superkritische CO2.

Superkritische kooldioxide is een oplosmiddel dat ontstaat bij hoge druk en temperatuur. Het is geen vloeistof en geen gas, maar heeft wel de eigenschappen van beide. De industrie kan het oplosmiddel op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld om stoffen van elkaar te scheiden of op te lossen. Dit spaart grondstoffen, water en energie. En het helpt bedrijven om op een milieuvriendelijke manier nieuwe, duurzame producten te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan lijmen en recyclebare schuimen, als vervanging voor PUR.

Zo wil Avebe het gebruik van superkritische CO2 als droogmiddel onderzoeken. In potentie zijn zeer grote energiebesparingen tot wel 75 procent mogelijk. Ook startup Foamplant uit Groningen doet mee in het project. Dit bedrijf produceert biologisch afbreekbare teeltschuimen voor de tuinbouw. Fossiele grondstoffen als turf en steenwol zijn daardoor niet meer nodig. Foamplant verwacht met het superkritische CO2 productieprocessen te verduurzamen en nieuwe schuimtoepassingen te ontdekken.

Delen:
Author