‘Iets langer doordraaien minder risicovol dan stilleggen’

Het is een tijd waarin de chemische industrie haar waarde bewijst. Wel had site director John Bruijnooge van Sabic in Geleen van de overheid wat meer flexibiliteit verwacht bij het uitstellen van onderhoudsstops. Waar doen wij nu risk based inspection voor?’

De meeste posts en reacties van Bruijnooge, op met name Linkedin, zijn positief en motiverend. Toch was één reactie van hem wat narriger van toon. Het was naar aanleiding van een bericht over dat stilstand van fabrieken dreigt als ze niet op tijd worden gekeurd. Installaties die in 2019 moesten zijn gekeurd, hebben volgens de normale wetgeving – indien goed onderbouwd – een uitstelmogelijkheid van zes maanden. Dat loopt dus af op 30 juni. In een brief houdt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vast aan de normale regelgeving, die volgens haar genoeg flexibiliteit biedt. 

Daarop reageerde Bruijnooge op Linkedin wat geïrriteerd: ‘Waar doen wij nu risk based inspection voor? Waarom doen wij non destructive and non intrusive inspection? Als we het resultaat daarvan niet mogen gebruiken. Dit is een van onze weinige mogelijkheden om effectiever en efficiënter te worden en de concurrentieslag met de rest van Europa en de wereld te overleven. Meer dan wie ook zullen wij als eerste geen domme dingen doen. Maar laat ons ons ding doen.’

Linker- en rechterarm

Hij wil zijn irritatie wel nader verklaren. ‘Door de enorme druk op de arbeidsmarkt is het heel moeilijk om onderhoudsstops in te plannen. Daardoor moeten we regelmatig gebruik maken van de optie tot uitstel. Wij hadden in het voorjaar ook een stop gepland van een relatief kleine fabriek, die in 2019 voor keuring stond. Op het hoogtepunt van corona hebben we elkaar in de ogen gekeken, ook met de contractors erbij. Vanuit veiligheidsoverwegingen leek het ons echt beter om de stop uit te stellen naar september. Het stoppen en opstarten van installaties is veel gevaarlijker dan het een paar maanden langer te laten draaien. En helemaal onder de huidige extreme omstandigheden. We wilden een besmettingshaard voorkomen.’

Eens per vier jaar

In september is de installatie twee maanden uit de keuring. ‘Daar kan juist risk based inspection ons helpen. In samenspraak met de veiligheidsregio en de keuringsinstanties hebben we daar de laatste jaren juist veel in geïnvesteerd. We weten dus heel goed wat de toestand van onze installaties is. Echt, twee maanden langer doordraaien levert veel minder risico’s op dan de fabriek op het hoogtepunt van corona stilleggen.’

De regionale afdeling van Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de uitvoerende inspecteurs van Lloyd’s vonden het ook veel beter om de installatie een paar maanden door te laten draaien, stelt Bruijnooge. ‘Twee weken later stuurde het ministerie van SZW de brief. Daar waren we toch wel lichtelijk ontstemd over. Het is ook een kwestie van linker- en rechterarm van de overheid. Aan de ene kant worden we door de veiligheidsregio geholpen om steeds nauwkeuriger onze installaties te inspecteren. Bij de krakers in Geleen is daardoor een interval tussen onderhoudsstops mogelijk van zes jaar, terwijl onze collega’s in Saoedi-Arabië eens per vier jaar een stop moeten plannen. Aan de ander kant komt Den Haag dan met die politiek gekeurde brief. En volgens mij zijn we echt niet de enige die met dit probleem zit.’

Lees het volledige interview binnenkort in iMaintain. Wil je het komende nummer gratis thuis ontvangen, mail dan je adresgegevens naar abonnementen@industrielinqs.nl.  

Delen:
Author