RWE wil waterstof leveren aan BioMCN

Energiebedrijf RWE bouwt in de Eemsdelta aan een industriële waterstofketen. Niet alleen wil het concern groene waterstof produceren naast de energiecentrale in Eemshaven, ook wil ze het gas leveren als grondstof aan de nabijgelegen chemische industrie. Zo heeft de energiereus een intentieverklaring getekend voor de toekomstige levering van waterstof aan BioMCN in Delfzijl.

Sinds een paar jaar produceert BioMCN extra methanol door een reststroom waterstof aan pure CO2 verbinden. Daarmee slaagde het bedrijf als eerste in Nederland om op industriële schaal CO2 als grondstof in te zetten. Een volgende stap is opschaling met groen geproduceerde waterstof, zodat BioMCN nog meer CO2 in waardevolle chemische bouwstenen en brandstof kan omzetten.

Windpark

Ook is RWE van plan groene waterstof te leveren aan Evonik, eveneens in Delfzijl. Over de precieze hoeveelheden groene waterstof die het energiebedrijf aan beide bedrijven zal leveren, wordt nog gesproken. Het sluiten van deze overeenkomsten brengt de bouw van elektrolyse-installatie dichterbij. In het begin moet die een vermogen krijgen van vijftig megawatt en is dan direct gekoppeld aan RWE’s windpark Westereems in Eemshaven.

Opschalen

Naar verwachting neemt RWE  volgend jaar een definitieve investeringsbeslissing, waarna ze vanaf 2024 groene waterstof kan produceren. Het concern denkt volgend jaar een definitieve investeringsbeslissing te nemen. Afhankelijk van de marktontwikkelingen en regelgeving kan RWE  het elektrolyse-vermogen op de langere termijn verder opschalen.  RWE is momenteel ook in gesprek met ontwikkelaars van elektrolyzers over de technische mogelijkheden om flexibel waterstof te produceren, gekoppeld met variabele elektriciteitsproductie uit wind.

 

Delen:
Author