Beroepen tegen winningsplan Oldelamer ongegrond verklaard

De minister van Economische Zaken en Klimaat stemde al in met het winningsplan van Vermilion in het gasveld van het Friese Oldelamer. Nu verklaarde de Raad van State alle beroepen tegen het winningsplan ongegrond.

Op 17 augustus 2020 heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat ingestemd met het winningsplan Oldelamer dat door Vermilion is ingediend. Verschillende belanghebbenden zijn in beroep gegaan tegen het instemmingsbesluit van de minister. Het beroep werd door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State behandeld tijdens de zitting op 24 januari 2022.

In het winningsplan Oldelamer staat dat Vermilion de productie wil opstarten vanuit het gasveld Oldelamer-West, nadat er een boring is uitgevoerd. De verwachting is dat de productie tot en met 2039 duurt. Er wordt sinds 2014 geen gas meer gewonnen uit het Oldelamer gasveld.

Gering risico

SodM onderschrijft een geringe bodemdaling en een verwaarloosbaar risico op aardbevingen als gevolg van het herstarten van de gaswinning uit Oldelamer. De bodemdaling als gevolg van de gaswinning in het verleden is ca. 1-2 cm. De extra gaswinning zorgt voor een additionele bodemdaling van ca. 1 cm. Hierdoor wordt de totale bodemdaling boven het Oldelamer-veld ca. 3 cm in 2040.

Tussen 1993 en 2014 is er aardgas gewonnen uit het veld Oldelamer (Weststellingwerf, Friesland). Vermilion wil de productie hervatten en een zijtak boren vanaf een bestaande put.

Volumes

Vermilion verwacht nog 79 tot 528 miljoen Nm3 te kunnen produceren uit het Oldelamer veld, over een periode van 20 jaar. SodM adviseert om het volume van 528 miljoen Nm3 als maximale productie op te nemen in het besluit. Dit geldt dan voor een periode van 20 jaar.

Delen:
Tags
Author

David@industrielinqs.nl