Demoproject voor offshore productie van groene waterstof

Sif Group, KCI the engineers, GE Renewable Energy en Pondera willen in Rotterdam een demonstratieproject opzetten om te bekijken of een volledig commercieel offshore, off-grid gecentraliseerd windpark voor de productie van groene waterstof op zee haalbaar is. Het project heet AmpHytrite.

In het memorandum of understanding die de drie partijen hebben gesloten, beslaat het project drie fases. Fase één omvat een conceptstudie waarin projectteams van KCI, Sif, Pondera en GE Renewable Energy een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar offshore, off-grid gecentraliseerde productie van groene waterstof.

Tijdens de tweede fase wordt een kleinschalige onshore-eenheid op de Maasvlakte 2-terminal van Sif geïnstalleerd. Deze eenheid krijgt een capaciteit van ongeveer 750 ton groene waterstof per jaar en wordt uitsluitend aangedreven door de Haliade-turbine ter plaatse, alsof het offshore en off-grid is. Dit demonstratieproject is naar verwachting in 2023 klaar voor operationeel gebruik en tests.

Het doel van de tweede fase is om een kleinere versie van de hoofdfase te ontwikkelen en te bouwen als proof of concept, waarbij de volledige complexiteit van offshore en off-grid productie wordt nagebootst. De derde fase omvat het opschalen van het concept tot een windpark op volledige schaal, offshore en off-grid, met behulp van de in fase 2 geteste technologie.

Afnameprofiel

Met het project wordt de complexiteit van een gecentraliseerde productie-unit voor de offshore en off-grid productie van groene waterstof gesimuleerd. Daarbij wordt het hele proces bestudeerd: van de groene elektronen geleverd door de wind turbine generator tot het benodigde afnameprofiel voor de waterstofafnemer aan de wal.

Delen:
Author

David@industrielinqs.nl