Dragons’ Den of Transition: chemische bouwstenen uit CO2

Oxylum, een spin-off van Universiteit van Antwerpen, produceert al met een relatief kleine elektrolyzer mierenzuur uit CO2. En het kan ook andere chemische bouwstenen produceren. Graag wil de starter opschalen. Tijdens de Dragons’ Den of Transition op 30 november op Chemelot is het bedrijf op zoek naar ketenpartners.

‘Het einddoel is een pilootinstallatie in een industriële cluster, zoals de haven van Antwerpen’, stelt CEO Bert De Mot van Oxylum. ‘Zo kunnen we de CO₂ van een fabriek omzetten in producten die meteen in de haven kunnen gebruikt worden. Nog dit jaar proberen we een installatie van 1 kilowatt te maken, waarmee we tot 3 kilo mierenzuur per dag kunnen produceren. Die installatie moet dan dienen als lanceerplank om de technologie de volgende jaren op te schalen tot een volwaardige pilootinstallatie die tot 2000 ton mierenzuur per jaar produceert. Voortbouwend op meer dan tien jaar onderzoekservaring in de elektrochemie hebben wij ultramoderne katalysatoren en reactoren ontwikkeld om deze reactie onder de meest optimale omstandigheden uit te voeren. Nu zijn we klaar om onze technologie uit het lab te halen en de toekomst van de chemie te tonen.’

Mierenzuur

Oxylum is in staat om verschillende chemische bouwstenen te produceren, waaronder mierenzuur, methanol, ethyleen, maar ook koolmonoxide.  ‘In onze proefinstallatie focussen we op mierenzuur’, vertelt CTO Sander Neukermans. ‘Mierenzuur of methaanzuur wordt onder meer gebruikt om kalkaanslag in wc’s en sanitair te verwijderen, of als conserveermiddel in de landbouwindustrie, of als intermediair in de farmaceutische of de textielindustrie. Momenteel wordt het nog via een tussenstap uit aardgas gemaakt, maar wij kunnen het dus met onze technologie rechtstreeks uit CO₂ produceren.’

Ethyleen

‘In tweede instantie kijken we ook naar ethyleen’, aldus De Mot. ‘Voor de productie van plastics. Ethyleen wordt momenteel ook uit aardolie gewonnen. Er bestaan wel al bioplastics, maar het probleem is dat die eigenschappen toch niet helemaal gelijk zijn aan de eigenschappen van plastic nu en dat dat problemen veroorzaakt. Door ethyleen hernieuwbaar te maken, kunnen we exact dezelfde plastics als nu maken op moleculair niveau, maar in plaats van te vertrekken van aardolie, vertrekken we van CO₂.’

30 november op Chemelot

Tijdens de Dragons’ Den of Transition (DDoT) is Oxylum op zoek naar ketenpartners. Dat kunnen chemische bedrijven zijn om de specificaties van de producten vast te stellen. Maar ook heeft Oxylum een toevoer van CO2 nodig en voldoende duurzaam opgewekte stroom. Logistieke partners en bijvoorbeeld havenautoriteiten kunnen het bedrijf verder op weg helpen.
DDoT is op 30 november de afsluiting van European Industry and Energy Summit 2022, dat dit jaar wordt gehouden op Brightlands Chemelot Campus. Vorig jaar werd dit onderdeel voor het eerst georganiseerd. Klik hier voor het verslag. 
Delen:

Ik ben een creatieve ondernemer, hoofdredacteur, schrijver, filmer en moderator met een been in de journalistiek en de andere in de techniekfilosofie. Werkend vanuit motieven als duurzaamheid, veiligheid, innovatie, efficiëntie, verantwoordelijkheid. De industriële transformatie volg ik op de voet.

wim@industrielinqs.nl